Summa sidvisningar

söndag 16 oktober 2011

Alltid på en söndag

Ro

Druvan är mogen, åkern plöjd.
Ur molnen träder berget fram.
På sommarens dammiga speglar
har skuggan fallit.
Mellan de osäkra fingrarna
är deras skimmer klart
och fjärran.
Med svalorna flyr
den sista smärtan.

(Giuseppi Ungaretti, övers. Anders Österling)

Denna förtjusande lilla dikt av Eva Sundquist fann jag i ett gammalt nummer av Horisont (1985:3):

Höga tallens tjocka hud:
full
av barkbåtar
på väg upp i himlen
En
bär gult segel
Det är en fjäril

----

Att åklagaren lagt ner förundersökningen mot Juhult måste ses som fullt rimligt. Fiffel och slarv med interna regler är, om än moraliskt betänkligt, inte olagligt. Och beträffande kålsuperiet bland riksdagsledamöterna, är detta väl utspritt över hela partifloran.
Vad som däremot är synnerligen anmärkningsvärt är att riksdagen tydligen saknar en fungerande kontrollfunktion över hur skattemedeln hanteras inom riksdagsbyråkratin. Media påstår att reglerna är glasklara, men så är dessvärre inte fallet. De liknar mest ett sammelsurium av sådan valör att inte ens de som är satta att administrera dem förstår dem. Den interna revisionen fungerar helt enkelt inte. Åklagaren i Juhult-fallet säger att med den otydlighet regelverket besitter finns ingen grund för att väcka något åtal.

----

Det S-märkta Aftonbladet som startade drevet mot Håkan Juhult och som kanske varit den som ivrigast krävt Juhults avgång, säger nu den politiska chefredaktören att VU:s beslut att låta honom sitta kvar, är ett riktigt beslut. Så talar svenskt slaskmedia i sin absoluta prydnad.

----

Svensk media hyllar frihetsvågen som rullar fram i flera arabländer. Denna frihetsvåg vore otänkbar om inte den fria debatten via internet funnits.
När det gäller den fria inhemska svenska debatten gör samma media allt för att stoppa denna.

----

Ett informationsmöte om utplantering av vargar i Svenljunga kommun, har man lagt mitt i den pågående älgjakten. Kanske med baktanken att slippa medverkan av den stridbara jägarkåren.
Länsstyrelsen, som står som mötesarrangör, säger att befolkningens uppfattning i vargfrågan är av underordnad betydelse. Beslutet om utplanteringen har redan fattats av regeringen! En form av diktatur som man kan tycka ovärdigt ett land med demokratiska traditioner.

----

Den snabbt expanderande underhållningsindustrins mål och verksamhet är att producera fyllnadsmaterial för den mänskliga tomhetens omättliga behov av utfyllnad.

----

Ett samhälle som bygger på en ständigt ökande konsumism, är inget hållbart samhälle. Tyvärr tycks ytterst få politiker medvetna om denna sanning.

----

De dumma blir fanatiker, de intelligenta blir nödvändigtvist skeptiker.

----

Vad som EU-politikerna inte tycks fatta är att när stater tar på sig bankernas skulder, så minskas samtidigt det statliga utrymmet för nödvändiga framtidsinvesteringar.

----

Religionerna kännetecknas av att de ger upphov till en mängd frågor men få svar.

----

Det "nya" Egypten gillar inte olika. Framför allt gillas inte kristna.

----

All religion är förknippad med våld, om inte handgripligen så i ord och tanke.

----

Den enda grupp som förnekar evolutionen gör det av religiösa skäl. Inte på grund av vetenskapliga fakta.

2 kommentarer:

  1. "De dumma blir fanatiker, de intelligenta blir nödvändigtvis skeptiker".
    Instämmer.
    Kanske bör man tillägga att det finns intellektuella som också är dumma i denna mening. Varefter slutsatsen blir att man måste se upp så man inte automatiskt tror att alla intellektuella är intelligenta.

    Fina dikter du hittat!

    SvaraRadera
  2. Einar! Tack för din kommentar!
    Ja, givetvis finns det även intelligenta som är "dumma".
    När det gäller små guldkorn av poesi har jag funnit en källa att ösa ur, nämligen alla nummer av "Horisont" som jag sparat på sedan början av 80-talet.
    En bra ny vecka önskas dig!

    SvaraRadera