Summa sidvisningar

söndag 2 oktober 2011

Alltid på en söndag

Glåmig sikt och håglös vind
hör den sena hösten till.
Tidigt stängdes sommarns grind.
Minnet av dess vådevill
irrar likt en lövbrun hind
eller ekot av en drill
genom dis och brist på vind.
Ruvar i sitt Rosenhill
fru Diana Månskenskind
på det gångnas kval och spill?
Inte! Hon är själv en hind
och betvingar när hon vill
glåmig sikt och håglös vind.
(Einar Malm)

----

Tiden, detta outgrundliga och ofattbara begrepp, eller som Lars Gyllensten uttrycker det "det hemlighetsfulla elementet", har ständigt gäckat människans mödor att till fullo förstå.
Idéhistorikern och teologen Bengt-Erik Bengtson har skrivit en bok, "Samtidighetens mirakel", utgiven på Bonniers 1989. Bengtson tar här upp tidsproblematiken i Lars Gyllenstens romaner. Här finns mycket att hämta om olika funderingar och spekulationer kring tidsbegreppet. Boken kan varmt rekommenderas för den som brottas med tidsbegreppet.

----

Fotografen Maciej Dakowicz har genom ett stort antal foton skildrat kvälls-och nattlivet i Cardiff. Bilderna har publicerats i bl a Daily Mail den 22 sep.
Dakowicz bildserie åskådliggör på ett brutalt sätt hur det går när ett samhälle misslyckats med att ge en ungdomsgeneration något framtidshopp, eller ge den förmågan att lyfta sig ur hopplöshetens och missmodets träsk. Nu sövs ungdomarna ned genom en ohämmad tillgång på alkohol och andra droger. På de hundratals bilder som Dakowicz visar kan man inte se en enda glad människa. Det är mest det yttersta av mänsklig förnedring; rännstenskrypning i sina egna spyor. Målsättningen för ungdomarna tycks inte vara att ha roligt, utan att supa skallarna av sig. Själv känner jag mig beklämd och sorgsen över den tragik som bilderna visar.
Denna skrämmande utveckling sker alltmedan de ansvariga politikerna främst ser till egenintresset genom att orättfärdigt sko sig genom höga löner och rundligt tilltagna pensionsförmåner. Den ruttna moralen sprider sin avskyvärda stank från ett degenererat samhälle på randen till sammanbrott.

----

Stora rubriker i media:"Fredens skola stängs på grund av slagsmål". På grund av den "sociala sekretessen" nämns inte att Fredens skola är en muslimsk skola. Undantaget är dock G-P som faktiskt nämner att skolan är en muslimsk friskola.

----

En politisk union, Europas förenta stater, ses nu av allt fler som den kanske enda lösningen på euro-krisen.

Det EMU nu är i färd med att göra kan ses som en kollektivisering av unionens samlade skuldberg.

Mycket sällan i den politiska historien har någon fraktion eller rörelse haft en så komplett och förkrossande seger som de konservativa EU-skeptikerna.

----

Bela, en modig kvinna i Pakistan, säger: Det finns många skäl till varför en person börjar att ifrågasätta religionen. T ex den ökande militansen, extremismen, bristen på logiska svar eller patriarkatet. Religionen domineras av patriarkatet och är inget annat än ett verktyg för män med makt för att kontrollera kvinnor. Religionen sanktionerar ojämlikheten där kvinnan betraktas som underordnad. Religion är till det mesta retorik.
(Källa: Pakistan To Day)

----

Livet är tåget, inte tågstationen. Livet handlar om resan och inte om resmålet, vilket vi alla känner.

----

Att tycka fel är att inte ha samma åsikter som PK-media. Den självutnämnda makteliten sätter agendan över vad som är det för tillfället "rätta" åsikterna.

----

Politik och beslutsfattande bör baseras på logik, rationell analys och erfarenhet. Inte av någon särskild variant av rituell vidskepelse.

----

Det mest effektiva verktyget för att binda personer under en makt är rädsla. Hela doktriner av kristendomen och islam är baserade runt en förutsättning av rädsla. Om du inte gör som de heliga skrifterna och dess företrädare säger, kommer din själ att i evighet brinna i helvetet. Kristendomen utger sig ju ofta för att vara en kärlekens religion, men trots detta lever den på ett hot om helvetets eviga eld för dem som frånsäger sig tron. Ställer du däremot upp på den lönemoral som ovillkorligen krävs, belönas du med evigt liv och en evig salighet.
Dock tycks få ha klart för sig att kärlek är den absoluta motsatsen till hot och rädsla. Den äkta kärleken är alltid kravlös.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar