Summa sidvisningar

söndag 25 september 2011

Alltid på en söndag

Mildhöstens allra sista löveld falnar
och bara bleka flagor hänger kvar
i korta, blåsiga och dävna dar
då gräset gulnar och då livet kalnar.
Men varför gräma sig och sörja detta
som säkert återkommer nästa år?
Senhöstens dagrar får ju ton av vår
sen regnen lagt det stupade tillrätta.
Låt gå att vi har invärtes bekymmer
som ingen jordisk skönhet plånar ut.
Men ångesten tar inte sällan slut
när året går till ro och ljuset skymmer.
(Einar Malm)

----

Under en timslång bussresa häromdagen kom jag att sitta framför till synes några helt normala ungdomar, två tjejer och en kille. Deras samtal var dock glädjande nog något avvikande, så tillvida att deras samtal fördes på en hög intellektuell nivå. Under samtalet avhandlades Marx och Weber, filosofer som Kant, Schopenhauer och Freud, samt kalvinismen, nationalsocialismen, socialdemokratin och kommunismen. Det var inte utan att jag kände en viss glädje över att ungdomar kan samtala om sådant som ligger på högre nivå än det sedvanliga blaha babblet.

----

Om inte människan varit besatt av nyfikenheten om att få veta mera om tillvaron, skulle vi fortfarande sitta i grottor och vara livrädda för åska och blixtar, eftersom vi inte skulle veta vad det var.

----

Kan en enskild nation bestå utan ett visst mått av nationalism?

----

En kinesisk industriarbetare producerar kvalitativt bra prylar för lönen en dollar per timma. En amerikansk d:o producerar samma prylar för 25 dollar per timma. Vem köper den USA-producerade prylen? Svar: Ingen. Den amerikanska tillverkningsindustrin är snart utslagen. Hur går det med den svenska?
Själv är jag bosatt i en typisk industriort där tillverkningsindustrin dominerat under hela efterkrigstiden. Under den senaste krisen 2008 drabbades dessa industrier hårt och tre av dem försvann helt, dvs tillverkningen avvecklades och närmare 800 jobb försvann. Nu efter tre år står fortfarande de övergivna industrilokalerna i stort sett tomma och några nya arbetstillfällen har inte skapats. Så här ser dessvärre nog framtiden ut för många industriorter. Framtiden sysselsättning kommer att skapas inom tjänstesektorn sägs det, men den huvudsakliga tillväxten där kommer att ske inom storstadsregionerna. De mindre och medelstora industriorterna går av allt att döma mot en dyster framtid.

----

Kan en ateist i Mecka bekänna sin otro, eller måste han lögnaktigt säga att han tror? Grundfrågan är: Kan man alltid tala sanning eller är lögnen i vissa utsatta situationer en lovlig skyddsmekanism?

----

I myndighetssverige och i media har myntats ett nytt begrepp:"Social sekretess". Detta innebär att myndigheter och media i maskopi undanhåller sådana uppgifter som anses vara olämpliga att delge allmänheten.

----

Den fulländade jämlikheten uppnås först man utfört lobotomering av alla med ett IQ över medelintelligensen.

----

Religionen är en mänsklig konstruktion, skapad av människor för att kunna förstå en värld som ter sig obegriplig. Därför är det naturligt att religionen bär med sig alla de svagheter och brister som människan besitter, vilket även är ett bevis för religionens mänskliga ursprung.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar