Summa sidvisningar

onsdag 7 september 2011

Tomt prat

Kirkegaard: Ack, även om mitt liv inte hade några andra plågor och lidande, så vore ensamt detta nog, denna motbjudande känsla som kommer över mig varje gång jag tänker på det tomma prat, som människorna förspilla tiden och livet med.
----
Diagnosen "andlig klaustrofobi" - vad betyder den? Är det att man är rädd för att leva i en "andlig låda"? Att vara inlagd i en box av andliga idéer och program? Om man faktiskt inser att man är fången i en låda så kliver man väl ur den, eller hur? Seendets intelligens gör det möjligt. Klaustrofobi betyder panikartad rädsla att vara instängd utan att finna någon väg ut. Den direkta insikten att man är fånge kan vara slutet på inspärrningen. Om det är så går man inte tillbaka.
----
All ställning innebär förställning. (Vilhelm Ekelund)
----
Att leva i nuet. Ja visst! Men utan dået har nuet inget att stå på.
----
Noam Chomsky skriver att de två farligaste drogerna är tobak och alkohol, med tanke på hur mycket lidande och död dessa orsakar. De andra drogerna orsakar ju också lidande och död, men inte på långt när i den omfattningen som tobak och alkohol. Men utan kriminalisering har användningen av tobak och alkohol kraftigt minskat bland välutbildade människor.
----
Världens bästa förutsättningar för livsmedelsproduktion finns i de tempererade zonerna i Europa och USA. Därför är det fullständigt befängt att Afrika, som inte klarar sin egen försörjning av livsmedel, ska exportera till Europa. Det rimliga ur alla synpunkter vore att maten äts där den produceras, inte minst med tanke på transporternas miljöbelastning. Dessutom bör EU:s och USA:s vansinninga subventioner till jordbruket snarast fasas ut.
----
Det är i storstäder typ Stockholm, som de smarta människorna bor, säger Maria Rankka, vd för Sthlms Handelskammare. i dag talar ingen längre om att "Hela Sverige ska leva". Nu framhålls det istället allt oftare att det är storstadsregionerna som är tillväxtmotorerna och av den anledningen måste de statliga infrastruktursatsningarna koncentreras till dessa regionerna. Allt annat är kontraproduktivt. Detta har med emfas nyss framhållits av Håkan Juhult. Alliansens uppfattning är mera fördold, men det är knappast någon hemlighet var M och Fp står i denna frågan. Framtiden är enligt all expertis tjänstesektorn och att denna tillväxt i huvudsak kommer att ske i storstadsregionerna är ganska självklart. Det är här de nödvändiga "klustren" finns.
----
USA gör nu som Japan gjort i 20 år utan att lyckas - en ränta på noll procent och ett femton procents budgetunderskott. Men det är knappast det som är problemets lösning. Man måste nog som pastor Anders Borg predikar, se till att plus och minus går ihop. Jan Eliasson kommenterar USA:s kris med."Ekonomin är förstörd av skattesänkningar och höga krigskostnader. Krigen i Irak och Afghanistan har hittills kostat USA hisnande 1300 miljader dollar. Ekonomiskt flåsar nu Kina USA i nacken. Politiskt råder närmast dödläge nu före valet 2012. Inga beslut av betydelse kan fattas på grund av blockeringarna i kongressen. Just idag meddelas att USA redan nått det nya skuldtaket som sattes i början av augusti. Trots allt vidlyftigt proklamerande av åtstramningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar