Summa sidvisningar

söndag 4 december 2011

Alltid på en söndag

Mellan nöjen och plågor
vacklar vårt hjärta;
mellan nedan och ny
skiftar vår lycka.
(Erik Johan Stagnelius)

----

Och först när vi inte längre är rädda
börjar vi leva i varje upplevelse,
smärtsam eller glädjande -
leva i tacksamhet för varje ögonblick,
leva i överdåd.
(Dorothy Thompson)

----

Konfucius, död 479 f Kr, formulerade nästan ordagrant den moralregel som ibland påstås vara unik för kristendomen:"vad du icke vill att andra ska göra dig ska du inte heller göra mot andra". Akabar, muslimsk mogul i Indien i slutet av 1500-talet, införde religionsfrihet:"Ingen man ska utsättas för ingripande till följd av religion, och envar är fri att gå över till den religion han önskar".

----

Vad är ett samhälle värt som inte längre kan ta hand om sina gamla på ett värdigt sätt? Som lägger ut vården till riskkapitalbolag vars enda målsättning är att maximera vinsten till kapitalägarna. Politikerna bakom detta är både naiva och ansvarslösa.

----

Det ligger alltid i maktens intresse att mörka viss information. Detta är naturligt och ofta nödvändigt för att makten ska kunna behållas. Revolutionerna inträffar när folket får tillgång till ny information och maktens informationsmonopol brutits. Därför avskyr makten de nya sociala medierna som frodas på internet.

----

Lars Anders Johansson i Svensk Tidskrift: Att undanhålla bildningsperspektivet i svensk skolpolitik, är ett svek mot de som inte kommer från bildade hem där läsning och kulturutövande är en självklarhet. En fattigdom på det området är betydligt svårare att komma till rätta med i efterhand än den fattigdom som handlar om ekonomiska tillgångar. Bildningens roll i skolan är både en frihets- och en rättvisefråga.

----

Vi har nu två regeringar i Europa som inte tillsatts genom allmänna val, Italiens och Greklands. Dessutom har vi ett EU som planerar att genomföra stora grundläggande förändringar utan att tillfråga väljarnas syn på detta. Här finns anledning att använda begreppet demokratiunderskott.

----

Ordet "jul" har ingen kristen anknytning, utan betyder helt enkelt ungefär "vinterfest". Det är egentligen bara i Norden som denna kristna högtid har ett profant namn.

----

Ellen Key: Kunskapen kan aldrig nås utan ansträngning, den engagerar både minne och tankeförmåga. Men kunskap kan aldrig vara målet. Målet är bildning. Vad är då bildning? Det som finns kvar när vi glömt bort vad vi lärt oss.

----

Det klagas ofta över att så få kvinnor gör karriär inom den industriella sektorn. Möjligen kan detta till viss del bero på att kvinnor är smartare och klokare än män. Min erfarenhet är att speciellt högteknologiska företag ofta är hänsynslösa mot sina anställda och sällan ser till människovärdet. Utvecklingen inom denna sektorn sker så snabbt att den anställde strax kommer att vara "föråldrad", om han/hon inte är villig att offra allt mer av sin fritid åt personlig utveckling för företagets bästa. Min uppfattning är att kvinnor i högre utsträckning än män prioriterar barn och hem före företagets utveckling. Sedan kan man nog inte heller bortse från att en del kvinnor känner en berättigad motvilja till den tuffa attityd, som tyvärr fortfarande förekommer på mansdominerade arbetsplatser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar