Summa sidvisningar

söndag 27 november 2011

Alltid på en söndag

Ingenstans hör jag så bra som här
tillsammans med minnet av Dig.
Brunnen är frusen. Ved har jag
staplad för dörren. Filtar för fönstren.
Tiden går omvägar förbi.

(Axel Liffner)

Det är inte för att saker är svåra som vi
inte vågar;
utan det är för att vi inte vågar som de
är svåra.

(Seneca)

----

Det kan knappast vara rimligt, det som nu sker i Norrlands glesbygder, att skolbarn i lågstadieåldern tvingas åka buss 10 mil enkel resa till skolan. Om detta kommunala sparraseri fortsätter, kommer stora delar av Sveriges glesbygder att avfolkas.
Kanske kommer det att besannas, som vissa framtidsforskare tror, att den framtida tillväxten i stort sett kommer att ske i storstadsregionerna. Redan nu kan man se den tendensen.

----

Det goda är resultat av andens frihet, och bara det som är en produkt av denna frihet är gott, är sant, är skönt, ty att älska det sköna är att älska friheten och sanningen, det som är. (Bengt Pohjanen)

----

Första advent idag, julen närmar sig. Julen, som utvecklats till någon slags konsumtionsfestival, ser jag fram mot med blandade känslor.
Den levnadsstandard och konsumtion som vi nu ägnar oss åt, kan i längden endast upprätthållas genom ökad skuldsättning, och är således roten till sin egen undergång. Politikernas dröm om den eviga tillväxten är och förblir endast en ouppnåelig dröm.

----

Ryssland ser Natos planerade utvidgning till att omfatta även forna sovjetrepubliker och före detta medlemmar i Sovjetblocket, som en fientlig handling. Sverige (dvs Carl Bildt) stöder indirekt Natos intentioner. Allt medan Sveriges försvar ligger utslaget redan under fredstid.

----

När en omskriven fotograf som Elisabeth Ohlson Wallin gör sina utställningar om homosexualitet och religion utmanar hon inga fördomar utan bekräftar ett faktiskt förhållande; vissa troende är negativa till homosexuella Den kanske enda svenska konstnär som på senare år lyckats skaka om en reaktionär, religiös opinion heter Lars Vilks, men han brukar å andra sidan betraktas som fördomsfull av dem som vill motarbeta sådant.
Nej, allt går inte att lösa med informationskampanjer. Det finns folk som drar helt vansinniga slutsatser av det de hör och ser och det finns de som helt enkelt hamnar i en annan ståndpunkt när de summerar sina erfarenheter. Med fördomsstämpeln höjd i handen lyckas man sällan utmana eller påverka dem. Den som uppfattar sig själv som alltigenom god riskerar alltid att utmana löjet. Däremot diskuterar jag gärna med dem som reflekterar och drar andra slutsatser än jag själv. (Lars Åberg i G-P)

----

I USA börjar man nu se följderna av det omfattande och allt grövre mediavåldet. Allt fler ungdomar begår grovt våld och mord. Inte sällan begås brotten av spelberoende ungdomar, som inte längre verkar kunna skilja på fantasi och verklighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar