Summa sidvisningar

söndag 9 december 2012

Alltid på en söndag

Vinterkrig

Snövallarna manshöga på en halvtimme.
Redan i eftermiddag hittar skraporna
inte ens riksväg 12. I rälsbussen
bereder sig passagerarna på nattens
väntan utan mat och elektricitet.
Kölden knäpper som hjärtflimmer i husen.
Råttorna förfryser mellan väggarna.
Läkarstationen tom, folk får dö hemma.
Isklumpar ur kranarna. Gamlingarna
viskar:"Atombomben och nitriten, nåd."

Detta ser ynkligt ut på långt håll.
I de stora städerna får tjänstemännen
knappast ens slask på sina mockaskor.

Jacques Werup

-------

Hur försvinnande kort och obetydligt ett människoliv egentligen är. Vi lever en kort stund, glimmar till, sedan det oändliga mörkret igen, samma mörker som före födseln. Jag tänker på mina föräldrar - vem minns dem nu förutom jag själv och mina barn? Troligen ingen. En alltmer sällan besökt gravsten är allt som minner om att de en gång funnits. Men de är helt anonyma för de som idag passerar förbi stenen. Och ändå är det bara några år sedan de fanns.

-------

C G Jung skrev en gång:"Jag har nu passerat de åttio och jag har upphört att förundra mig över människors ombytliga åsikter. De gamla mästarnas tankar betyder långt mer för mig än Västerlandets fördomsfullheter."

--------

Tjechov uttryckte sig om litteraturen:"Syftet med litteraturen bör vara att skildra livet som det faktiskt är. En författare måste vara objektiv som en kemist och inse att dynghögar spelar en mycket respektabel roll i ett landskap."
En anledning till varför Tjechovs landskap och interiörer känns ovanligt äkta är att du kan känna doften av dem.

--------

Camus menade att vi lever i en värld som är helt likgiltig inför våra mänskliga syften. Om man ska känna sig lycklig ska man inte ägna sig åt filosofi. Livet är antingen alltför smärtsamt eller för kort. Du väljer själv.

--------

Bör Platons "Gästabudet" rensas ut, eller till och med allt vad han skrivit? Bör Harry Martinsons och Evert Taubes dikter redigeras om? Är det media som ska avgöra vad som bör anpassas till dagens politiskt korrekta normer, eller ska det tillsättas en statlig exekutionspatrull som håller i yxskaftet? Det doftar nog lite för mycket av forna Sovjet eller DDR.

--------

Vetenskapen gör inte anspråk på den absoluta sanningen utan hävdar att en sanning baseras på vår nuvarande kunskap. Man är öppen för nya erfarenheter som kan förändra kunskapen.
Religionen däremot gör anspråk på den absoluta sanningen utan några behov av trovärdiga bevis. Det finns inga bevis för att religionen har något med sanning att göra. I så fall skulle det inte finnas något behov av tro.

-------

Kierkegaard: Om Gud är allsmäktig, då är han inte barmhärtig, och om Gud är barmhärtig kan han inte var allsmäktig.

-------

Har universum något syfte? Den som uttrycker någon bestämd uppfattning om detta gör anspråk på tillgång av kunskap som inte är baserad på empiriska grunder. Vi vet inte vad som driver 96 procent av det universum som vi inte har tillgång till. Allt vi vet och kan ha någon kännedom om utgör bara 4 procent av universum, dvs det mesta är okänt för oss. (Neil de Grasse Tyson)

--------

Politikerna säger att vi inte ska oroa oss. Det kommer att bli bra igen om några år när den stora återhämtningen kommer. Men jag tror inte på det. Framtiden har redan anlänt, men jag är rädd att den gick till sängs tidigt eftersom det var kallt och ingen hade råd att sätta på värmen. (Suzanne Moore i The Guardian)

--------

Politikers och ekonomers spådomar om framtiden kan nog utan vidare hänföras till kaffesumpsprognosticeringar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar