Summa sidvisningar

söndag 2 december 2012

Alltid på en söndag

Jag såg i morse i den friska kyliga luften ett
halvt tjog vildgäss flyga bort, först var de
alldeles ovanför mig, sedan allt längre
i fjärran och till sist delade de sig i två flockar
och välvde sig liksom två ögonbryn över mina ögon
vilka nu skådade in i Poesins land.

Sören Kierkegaard var inte bara en filosof, teolog och författare. Raderna ovan visar att han också var en god poet.

------

Det viktigaste står mellan raderna, finns där men finns där inte, skapas hos läsaren, åskådaren, lyssnaren som ett svar, en ton, en spänning där tystnaden, tomrummet, mellanrummet talar.
Vi kommer aldrig att klara oss utan mellanrummen mellan spjälorna, utan tomrummet mellan linjerna, mellan raderna, utan det outsagda. Det är ju där som sanningen finns.

-------

Om J. S. Bach

Det bästa bevis vi har på att livet är gott och att det därför kanske trots allt finns en gud som vill vårt bästa, är att vi alla den dag vi föds får Johann Sebastian Bachs musik. Den kommer till oss som en gåva, oförtjänt och alldeles gratis.
Jag skulle önska att jag bara en enda gång fick lov att tala med den där mannen som nu är död sedan så många år. "Se hur vi fortfarande på tvåtusentalet spelar din musik, högaktar och älskar den, se hur vi uppfylls av den, blir rörda och styrkta och glada av den", skulle jag säga. "I mänsklighetens namn ber jag dig att ta emot dessa, visserligen otillräckliga ord, ord såsom en tribut, och låt allt det som du tvingades genomlida under dina bittra sista år, däribland det grymma kirurgiska ingreppet på dina ögon, vara glömt."

J. M. Coetzee "Ett dåligt år".

-------

Karl Marx menade att religionen är som opium för folket. Man kan kanske också säga att tv är som opium för dagens människor.

-------

Sveriges riksdag består i huvudsak av knapptryckare. Plats för några enskilda åsikter finns inte, allt är centralstyrt från respektive partiledning. Detta borde motivera en kraftig neddragning av antalet riksdagsledamoter.

-------

All stor konst innehåller i centrum kontemplation, en dynamisk kontemplation.

Konst är en form av näring - medvetande, ande.

Konst är produktion av mentala händelser -som en konkret sinnlig form.

(Susan Sonntag)

-------

För mig är anteckningsboken ett slags bärbart laboratorium, ett utrymme för att markera referenser, för att fånga ögonblickshändelser, att experimentera, ett minneslager som jag kan återvända till när jag söker en idé eller när jag bara vill minnas ett ögonblick i det förflutna. (Pep Carrio)

--------

Filosofen Alain de Benoist menar att den massinvandring som vi idag ser till Europa, är kapitalets sätt att krossa den europeiska arbetarklassen och dess klasskampstraditioner, och i dess längd sänka lönerna. Att ett överutbud av arbetskraft har en nedåtpressande verkan på lönerna är väl knappast någon förborgad hemlighet. Det finns även studier som bekräftar detta.

-------

Läste på en blogg om benämningen "Konsumtionszombies". Med detta avses människor som är fångade av en betingad reflex som driver dem till att ständigt vilja ha något nytt, vare sig de egentligen behöver det eller ej. Enorma resurser har lagts på att genom reklam och annan propaganda försätta dem i det tillståndet.

-------

Om bankirernas satsningar slår fel så är det skattebetalarna som får betala. Ger satsningarna vinst är det bankirerna som lägger beslag på den.

-------

Beklämmande är det att så många journalister fortfarande inte lärt sig skillnaden mellan islam och islamism.

-------

Egyptens president Mohamed Morsi har utropat sig själv till diktator. Den "arabiska våren" vill aldrig riktigt blomma ut. Det är svårt att förena demokrati med extrem islam, det är helt enkelt två oförenliga storheter. Michael J Totten skriver inkännande om detta på sin blogg. Naiva svenska journalister talar fortfarande entusiastiskt om den "arabiska våren". Dessutom har de en allmän uppfattning om att islam är en harmlös religion. Totten skriver:"Egyptens politiska kultur år auktoritär och har så alltid varit. Muslimska brödrarskapet är en logisk och kanske ett oundvikligt resultat av ett redan existerande problem, större än sig själv och äldre än sin religion. De äkta liberalerna är en liten minoritet och det vet den. Därför är Egyptens framtidsutsikter mycket dystrare än vad västerlänningarna trodde efter den "arabiska våren" för två år sedan."
Den västerländska livsstilen ses med stor misstänksamhet av den övervägande majoriteten av Egyptens befolkning. Frihet och demokrati är något som endast en marginell minoritet hyllar. Den individuella friheten för människor är något som motarbetas av Muslimska brödrarskapet. I dag bär majoriteten av de egyptiska kvinnorna slöja, vilket är något nytt. Det är närmast skrattretande när man tänker på att islamologen Jan Hjärpe i media jämförde Muslimska brödrarskapet med Socialdemokraterna i Sverige.
Nu läser vi att Carl Bildt vill att EU och Sverige ska ge Egypten ekonomiskt stöd eftersom landet i princip är ekonomiskt bankrutt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar