Summa sidvisningar

söndag 25 november 2012

Alltid på en söndag

Kall vinter, hon målar ett rum åt sig själv
och gömmer däri, läser, och lyssnar till musik.

Detta är fel väg, Broder.
Människor rör sig likt trafik här,
trafik som flödande vatten.
Ingen lyssnar förutom spårvagnen i färd mot kusten.
Tid utan hjältar, vem behöver storslagenhet?
Tid utan tålamod, vem behöver poesi?
Åter från kusten, stannar tre timmar på kyrkogården,
talar icke men betraktar de vita änglarna på toppen av svarta gravar.
Tid lämnade inga spår i deras ögon, landsgränser försvinner mellan gravar.

(Mindy Zhang, övers Boel Schenlaer och Linda Bönström)

------

Allt fler lärare går till jobbet fyllda med ångest och dåligt samvete över att de inte orkat med allt de borde ha orkat med. När det också är känt att många elever mår dåligt, så framstår denna kombination av lärare och elever som ytterst bekymmersam.
För att lösa den ojämlikhet som idag förekommer mellan skolor i rika kommuner och de i fattiga kommuner, bör skolan med det snaraste återgå till statlig förvaltning.

------

En författare som väntar på de idealiska förhållandena för att kunna skriva, kommer att dö utan att ha satt ett enda ord på pappret. (EB White)

-------

Philip Roth har klistrat en Post-it lapp på sin datorskärm där han skrivit "Kampen med att skriva är över." Han säger att han tittar på lappen varje morgon "och det ger mig sådan styrka."

-------

"Jag tycker det är viktigt att betrakta vetenskapen som inte något för att göra förutsägelser, utan som något för att upptäcka vad världen egentligen är, hur den fungerar och varför." (David Deutsch, fysiker vid University of Oxford)

-------

Kreativitet och eftertanke far all värdens väg! Världen kopplas bort när vi lever i vår egen lilla bubbla där vi flyr tomheten.

-------

Risken är alltid stor att man ägnar sin jordiska tillvaro med sökandet efter en chimär, en barnslig illusion.

-------

Om vi missar att lära barnen att läsa när de är 6-7 år, förlorar vi dem för evigt. Kostnadsmässigt är det billigt att lära dem läsa då. Missar vi det kommer dessa barn att framgent kosta samhället enorma summor. (Ray Bradbury)

-------

Rev Thomas Dibdin, författare, berättar om en bibliomaniker som i sin ägo hade över 50.000 böcker. På sin dödsbädd skickade han ett bud till sin bokhandlare för att inhandla ytterligare ett antal böcker som han hade prickat för i den senaste bokkatalogen. Dog han glad eller ledsen?

-------

Prästen Sara Blom skriver i sin krönika i G-P om Jobs bok i Bibeln. Hon menar att denna bok i Bibeln är så svårbegriplig att om hon hade fått bestämma så skulle den aldrig kommit med i Bibeln. Boken ger upphov till en mängd frågor men några svar får man knappast. Gud säger upprepade gånger att Job är utan synd och en oförvitlig människa, trots detta pådyvlar Gud honom de mest utstuderade plågor, som både han och hans närmaste tvingades genomlida på grund av en vadslagningstävlan mellan Gud och Satan. Om jag inte minns fel var det CG Jung som skrev att den Gud  såsom han framträder i Jobs bok, verkar vara i stort behov av avancerad psykoanalys.
Boken slutar med att Job till slut finner nåd hos Gud och han får nya materiella rikedomar och nya barn i stället för dem som Gud lät dö. Men som Sara Blom skriver: "förlorad rikedom kan kanske ersättas med ny rikedom, men aldrig förlorade barn".
Men med Bibeln förhåller det kanske sig så, som man kan läsa på frikyrkopastorn Stefan Swärds blogg, att för att till fullo förstå och tillgodogöra sig Bibeln, måste man vara ledd av den Helige Anden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar