Summa sidvisningar

söndag 4 november 2012

Alltid på en söndag

Men blom måste ju vissna. De måste falla till marken och tjäna markens lagar. Och nu betänker sig trädet, det döljer sig i löv, vi förlorar det ur sikte. Strax innanför tillfälliga rysningar i vinden utspelar sig tystnadens drama. Kommer det någonsin att bära frukt igen? Kommer vi att få se kart växa från blekt grönt, in mot gult, rött och violett?

(Ur "Under tiden" av Göran Tunström)

------

Vem har idag tid och ork att läsa en roman av Jane Austen? Så frågar litteraturvetaren Alexis Chouan på sin blogg. Vår fragmenterade tid ger inte plats för något som kräver någon utdragen tidsrymd. En nyhet i tv får inte vara mer innehållsrik än att den kan avverkas på 30 sekunder. Konsumismens motto, mer och mer, gäller numera även kulturkonsumtionen.
Man borde nog inse att kultur är som en äppelodling, plocka bara den frukt som mättar din aptit och lämna resten till någon annan.
Att läsa en bok hastigt, bara för att ha läst den, är ingen lämplig läsning. Kan man inte läsa en bok på "rätt" sätt, kan man lika gärna låta den förbli oläst.
I dagens höghastighetssamhälle vill folk ha enkla svar och svar just nu. De har inte tid att vänta eller att tänka och göra egna efterforskningar. Karaktärsutveckling kräver både tid och stillhet.
Frihet är att ha visdom och förtroende att göra bästa valet bland de tillgängliga alternativen. I livet ska du tillåta dig själv att vara selektiv och inte föreställa dig att det finns ett tryck på att uppleva all kultur bara för att den finns där. Som alltid går kvalitet före kvantitet.
Vi har aldrig haft tillgång till så mycket kultur som idag, men samtidigt ha så lite tid för att ägna oss åt den.

------

Jag har gjort resor som jag aldrig kommer att glömma. De har ändrat mina tankar, de har gått igenom och genom mig som vin genom vatten och ändrat färgen på mitt sinne. (Emily Bronte)

------

Musiken har makt att framkalla oändliga känslor hos lyssnaren. Opartisk och aldrig bunden av etiketter eller förväntningar, är musiken en kraftfull musa som alltid uttrycker nya kreativa vägar.

------

"Hur ska vi finna en väg ut ur det senmoderna fängelsets förljugna och kvävande atmosfär, där människor sitter klistrade framför teven eller datorn, likt Platons fångar som satt framför en grottvägg och tittade på skuggor. Det är svårt att leva ett sant och äkta liv i den här miljön. Men det måste inte vara så...." (Uppsnappat ur bloggosfären)

-------

I nejsägandet ligger det en oerhörd kraft, och ofta tycker jag att den är så stor att man skulle kunna leva endast av den. (Elias Canetti)

-------

Dagens samhälle är ett komplext korthus där allt hänger samman. Tar man bort något faller mycket samman. Vad gör vi när elen plötsligt försvinner genom sabotage eller tekniska problem? Vi har nyss upplevt hur känsligt Telias bredbandstelefoni är. Flera nästan dagslånga avbrott och att ingen tycks veta vad som verkligen hänt.
Antalet bedrägeribrott ökar lavinartat. Läget är katastrofalt säger Jan Ohlsson vid Bedrägeriroteln vid Stockholmspolisen till SR. Bara i Stockholm har vi hittills i år fått in över 45.000(!) anmälningar om begångna bedrägeribrott. Bara ett ytterst litet antal av inkomna anmälningar blir föremål för utredning. Resurser saknas och bedrägeribrott är ofta svårutredda. Dessutom tycks inte politikerna se särskilt allvarligt på det ökande problemet. Kanske är det så att man är rådlös och inte vet vad man ska göra? De flesta bedrägerierna sker  på internet och det rör sig om gigantiska summor, enbart i Sverige över 100 miljarder(!) om året. Som läget är idag sker dessa bedrägerier i stort riskfritt för bedragarna. Här har vi ytterligare en tragisk bekräftelse på ett samhälle i sönderfall.

------

Om utrikesminister Carl Bildt kan man ha olika åsikter. Det är knappast någon överdrift att påstå att svensk utrikespolitik idag är lika med Carl Bildt. Sällan eller aldrig har väl landet haft en utrikesminister som så totalt efter egna principer driver sin personliga utrikespolitiska agenda som landets. Bildts nästan smått hysteriska resande jorden runt för att få frottera sig med allehanda politiska kändisar, tycks inte känna några som helst begränsningar. Men ärligt talat så har väl hans till synes outtröttliga resande inte satt några djupare politiska spår.
En sak måste dock Bildt harangeras för; hans otroliga förmåga att bemöta journalisters insinuanta frågor. På mindre än en halv minut lyckas han få även den mest namnkunnige journalist att framstå som en komplett idiot. Det måste vara en journalistisk mardröm att få i uppdrag att intervjua Carl Bildt.

2 kommentarer:

  1. Har ju just upptäckt baseball som vad jag förstår är en sport där matcherna får ta den tid de tar. Som schack! Så än finns det kanske hopp! Finns öar kvar där det får ta tid. Man kan ju tycka vad man vill om Harry Potter men dom böckerna har fått miljoner av barn/tonåringar att ägna timmar åt att ta sej från pärm till pärm... Hoppet är nog inte ute!

    SvaraRadera
  2. Tack för kommentaren! "Hoppet är nog inte ute!" Nej det får vi verkligen inte tro, men ibland blir man lite dyster när man hör och ser hur kulturen sitter allt trängre i vårt samhälle. Nu är det kanske också så att pessimismen är en åldersåkomma som gör sig mer påmint ju äldre man blir. Detta fenomen märker jag inte bara på mig själv utan även bland omgivningen. Inte minst märker jag att jag själv föredrar att läsa författare som ofta delar min pessimistiska syn på mycket i dagens samhälle. Men visst finns det fortfarande "öar" som man kanske borde uppsöka lite oftare. En sådan ö för mig har blivit musiken, som har en otrolig förmåga att påverka sinnet och då oftast till det bättre.

    SvaraRadera