Summa sidvisningar

söndag 28 oktober 2012

Alltid på en söndag

Endagsvarelser!
Vad är vi? Någon eller icke någon?
En skugglik dröm är människan.

(Pindaros)

Det enda stora företaget är omöjligt:
att vända det förflutna, att gå in i dagarna,
byta dag och skymning och göra det förflutna gott.

(Lars Gustafsson)

------

Det finns numera så mycket skrivet om något visst ämne, så att det som nu skrivs mestadels blir en fortsättning på ett samtal som redan pågår. Detta kan vara grunden till att så mycket av dagens journalistik är undermålig, endast en reflex av gamla idéer. Originaliteten saknas.

------

Att resa bort är att välja sina sammanhang. Att välja sig själv, och vem man vill vara. Alla dessa älskande kroppar! Alla dessa öppna ansikten och varma händer, alla dessa själars ljus, eller bara det  oförklarligt sanna i varje människa. Rör vid mig med era mjuka blickar. Låt rälsen gå genom natten, låt mig få vara denna betraktare, denna ensamma främling, detta plötsliga du att förhålla sig till en kort sekund,  en dag, en natt, en timmas försening. Inte mer än så. Så oändligt mycket i detta enda - för det kanske  är det livet vi alla måste leva. Det som ställer sig där framför en, väger på fötterna och ser en djupt i ögonen med en stilla undran: Vad var det nu som var det viktiga?
(Poeten Olivia Bergdahl i G-P)

------

Ur "Tisdagarna med Morrie" av Mitch Albom:

-Har du aldrig gruvat dig för att bli gammal ? frågade jag.
-Mitch, jag gillar att bli gammal.
-Gillar du det?
-Det är så enkelt. När man växer upp lär man sig mer och mer. Om man alltid skulle vara tjugotvå, skulle man alltid vara lika okunnig som då. Att åldras är inte bara sönderfall, förstår du. Det är växande. Det är mer än det negativa att man ska dö, det är också det positiva att man förstår att man ska dö, och att man lever ett bättre liv för den skull.
-Ja, sa jag, men om åldrandet vore så positivt, varför säger folk alltid:"Den som vore ung igen." Man hör aldrig någon säga:"Den som vore sextiofem."
-Han log. "Vet du vad det avspeglar? Ett otillfredsställt liv. Ett liv som inte hittat någon mening. För har man hittat meningen med livet vill man inte gå tillbaka. Man vill gå framåt. Man vill se mer, göra mer. Man kan inte vänta tills man blir sextiofem."
-Hör på.Det är en sak du borde veta. Alla yngre människor borde veta det. Om man alltid slåss mot åldrandet är man alltid olycklig, för det kommer i alla fall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar