Summa sidvisningar

söndag 21 oktober 2012

Alltid på en söndag

flotten som bär mig över strömmen är byggd
av längtan; starkare timmer finns inte, och den
flyter lika lätt som den brinner

(Ulrikka S Gernes)

-----

Tänk på att en bok är en bok. Du kan inte äga en e-bok. Den har inga estetiska egenskaper; ingen ornamentik, ingen vikt, ingen doft, kort sagt, inga egenskaper. Den duger inte ens till att fylla en plats i bokhyllan.

En bok är inte bara något att läsa. Den är en grind eller dörr, in i en värld som vi ibland inte kan föreställa oss. Genom att glänta på grinden eller dörren kan vi titta in i någons fantasi. Boken är en bro in till en högre potential, ett fönster till obegränsade möjligheter. En bok är som kvantfysiken, det oväntade kan inträffa. Fantasin är dörren till kreativiteten och kreativiteten är vägen till allt.

-----

"Det som är dig själv förhatligt, skall du inte göra mot din nästa." Detta är hela Torhan. Allt det övriga är förklaringar.

-----

Den engelska romanen var från början en social proteströrelse med syftet att bekanta medelklassen med verkligheten om de sociala missförhållandena. (Martha Nussbaum i NyT)

-----

Från Irak, (det av USA "befriade") strömmar nu frivilliga in i Syrien för att slåss på Assads sida. Redan tidigare har avslöjats att Iran för in krigsmateriel till Syrien via Irak. Vidare har Irak nyligen skrivit under ett vapenkontrakt med Ryssland värd 4 miljarder dollar. Samtidigt har den irakiska centralregeringen förstärkt sina trupper vid gränsen mot NATO-landet Turkiet.
Det amerikanska Irak-fiaskot framstår allt tydligare.

-----

Många välsituerade kör omkring i sina lyxbilar och ser på fattiga eller utslagna, om de nu erkänner dem alls, som enbart något smuts på vindrutan, något litet och obetydligt, kanske lite irriterande men som kan ignoreras eller avfärdas.

I USA säljs sjukförsäkringar som andra konsumentprodukter, men ofta är de brutalt dyra. För en frisk person i 40-årsåldern ca 700 dollar per månad. Miljontals låglönearbetare tjänar idag mellan 7 till 12 dollar per timma. En sådan lön räcker inte till varken regelbundna hälsoundersökningar eller till medicinering av diagnostiserade vanliga sjukdomar som diabetes eller hjärtsjukdomar. En enkel knäoperation kostar idag ca 22.000 dollar, vilket är oöverstigligt för en oförsäkrad låglönearbetare.
Caitlin Kelly, författare och journalist i NyT skriver:"Jag skäms för att bo i ett land där egoismen anses som ett normalt beteende".
Om det nu skulle bli så illa att Mitt Romney skulle bli USA:s nästa president så lär sannolikt embryot till ett sjukförsäkringssystem effektivt kvävas. Romney vill hellre lägga pengarna på att kraftigt förstärka USA:s försvar.

-----

Kjell Espmark talar i sin bok "I vargtimmen" om "krackelerade sanningar". Det är kanske vad som till slut återstår, våra krackelerade sanningar. Som en Sokrates uppgivet konstateras den slutliga sanningen; att allt vi vet är att vi ingenting vet. Men kanske är det också så att livet gett oss också en annan sanning - den att frågorna ofta är viktigare än svaren. De svaren man eftersträvat och sökt ofta har visat sig vara undflyende.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar