Summa sidvisningar

söndag 14 oktober 2012

Alltid på en söndag

Fort
alldeles för fort går det nerför
åldrandets stege.
Endast några vilsamma minuter
lyckas vi glömma denna sanning
men snart hinner den upp oss:
för den finns ingen lindrande glömska
som kan förevigas av en lögn:
dörren till intigheten står redan på glänt!

(Maria Wine)

-----

Äldre fruktar livet mer än döden, enligt en rubrik i danska "Videnskab dk". Ångesten för smärta och sjukdom förmörkar livet för många åldringar.

-----

Prästen Johanna Andersson skriver i sin krönika i G-P:"Det är svårt att inte beröras av berättelsen om den pakistanska flickan Malala Yousafzai. När hon sköts i huvudet på väg hem från skolan i tisdags uppmärksammades detta över hela världen. Hon provocerade genom att vilja gå i skolan. Någon annan provocerar genom att skriva en bok om en omtvistad vers eller genom att rita en rondellhund. Börjar vi gradera nödvändiga eller onödiga provokationer är vi ute på ett sluttande plan. Vem har gjort rätt och vem får skylla sig själv? Hur kan man acceptera att ett barns önskan om skolgång och utveckling uppfattas som en religiös provokation?

-----

Alex Schulman har upptäckt hur lätt och ibland på ett avgörande sätt man kan påverkas av musiken. Detta efter att han har lyssnat på Mozarts "Requiem". Han har också gjort den häpnadsväckande upptäckten att hans språk påverkas av vad han läser.

-----

I en tid med krav på tolerans kan man från en del håll bli väldigt intoleranta.

-----

Det värsta som kan hända oss är att vi föreställer oss det värsta som kan hända. Rädslan är ett djävulskt gift som makthavarna inte drar sig för att använda mot undersåtarna.
Hoppet: Om människan är kapabel till att orsaka katastrofen, finns det en chans att hon även kan förhindra den.

-----

Vår skrivstil åstadkommen med penna och papper är lika unik som ett fingeravtryck. Är man metafysiskt lagd kan man säga att skrivstilen gör ett själsligt avtryck på pappret. Handskriften är en personlig, intim sak.

-----

Så länge Turkiet är så starkt dominerat av en delvis sekteristisk religion, är landets medlemskap i EU knappast möjlig.

-----

Iran förser Syrien med krigsmaterial som transporteras via Irak. Det amerikanska Irak-fiaskot framträder allt tydligare.

-----

Tillräckligt är bättre än massor. Vi kan till och med få för mycket psykoterapi. Ett förhållande utan konflikter är tråkigt och ett förhållande med alltför många konflikter är förgiftande. Det önskvärda är ett förhållande med ett visst optimalt antal konflikter av optimal intensitet. Det är till och med möjligt att vi, när vi betraktar pengar men inte i sig själva utan i deras inverkan på de människor som äger dem, kan finna att även pengar blir giftiga om de finns i mer än en viss kvantitet. Under alla förhållanden är den penningfilosofi enligt vilken pengar antas vara bättre ju mer man har av dem, totalt antibiologisk. Det förefaller inte desto mindre som om denna filosofi kan läras ut till levande varelser. (Gregory Bateson)

2 kommentarer:

  1. Hej Leonardo och tack för dina fotspår... Så att jag åter fann igen din blogg!
    Jag har ju tappat bort nästan alla -efter en datorkrasch i våras.

    Så jag tog en rejäl time-out, raderade sedan min gamla blogg... men återuppstod. Kände jag måste fortsätta skriva när ordlusten är stark.

    Dina tankar och ord är alltid intressanta och stimulerande att läsa. Så glad att åter få läsa dig!

    SvaraRadera
  2. Inkan! Tack för de värmande orden.

    SvaraRadera