Summa sidvisningar

söndag 7 oktober 2012

Alltid på en söndag

Neråt

Ville gå neråt mot fiskarnas
botten
där inga allianser
andra än ätandets försiggår.

Ville där fråga om världens ursprung
fenor, ögon
och annat sådant utanför
frågandets  krets.

(Lennart Sjögren)

-----

Bengt Lidforss skriver 1912 om "Den kristna kyrkan och sanningen": Man har ej längre tilltro till att man kan förbli sannfärdig, om man blir teolog, emedan man i de religiösa och kyrkliga tingens ordning och ledning ej längre förmår se ett skydd, utan en hotande fara för sannfärdigheten". Vidare:"Liksom den guldtörstande sagofiguren av gudarna straffades därmed, att allt vad han berörde med sina händer förvandlades till guld, så är det den moderne teologens öde, att på varje punkt, där han kommer i kontakt med verkligheten, uppstår en lögn. Sanningen existerar icke för honom, och han har därför ingen medborgarrätt i andens värld".

-----

I dessa av de yttersta dagar, då den katolska kyrkan gjort insteg även i den svenska frikyrkan, kan det kanske vara av intresse att läsa Martin Luthers dom över den katolska kyrkan i en stridsskrift från 1520:"Om vi straffar tjuvar med rep, mördare med svärd och kättare med eld, varför angriper vi icke med mycket större skäl dessa fördärvets lögnare, dessa kardinaler, dessa påvar och hela svärmen från det romerska Sodom, som oupphörligt förstöra Guds kyrka, med alla vapen och tvätta våra händer i deras blod."

-----

I dagarna firas att det är 50 år sedan The Beatles gav ut sin första singel. När man lyssnat lite på texterna till bandets låtar, måste nog erkännas att infantiliteten hade en djup förankring i dessa texter. Nu ska vi nog inte förhäva oss med tanke på texterna som framkrystats till dagens poplåtar. De utgör knappast något som når över en nivå som nog måste kallas banalitetens.

-----

Romaner är ofta ett kraftfullt verktyg eftersom de transporterar oss in i andra människors världar. När de gör det ändras sättet på hjärnans funktioner och ändrar också potentiellt hjärnans kemi. Detta är vad det innebär att vara en social varelse. Författaren fastställer orden, men de är overksamma. För att orden ska komma till liv krävs en katalysator. Denna katalysator är läsarens fantasi.

-----

Människan är en varelse som alltid kommer att begå misstag, hon är ofullkomlig. Hon söker visdomen men kan aldrig äga den. Just därför föddes filosofin. (Nadezjda Tolokonnikova)

-----

Vi är snart så toleranta att vi inte längre kan tolerera minsta antydan till avvikelse från den toleranta vägen. (David Eberhard)


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar