Levnad
Knappast en åsikt,
men fri sikt mot en å.
Näckrosor, gärna det,
och vassruggar.
Två änder simmar
emot varandra, nyfiket,
utan att mycket förstå,
bygger bo,
förnöjer sig i solskenet,
skiljs åt av ett åskväder
och simmar lugnt ånyo
emot varandra, stilla,
utan att mycket förstå.
Det är ändå en levnad
Det är två fåglars liv.
(Werner Aspenström)
------
Det är idag lätt att gripas av den djupaste pessimism över en samhällsutveckling som verkar vara på väg åt fel håll. Utvecklingen mot det ständigt bättre verkar har kommit av sig. Men man får ta sig till samman och låta de negativa tankarna, åtminstone för en stund ersättas av positiva och optimistiska tankar. Förhoppningsvis kan man då upptäcka att allt kanske ändå inte är så nattsvart som man lätt förleds att tro. Saker och ting kan förändras till det bättre. Problem som idag synes olösliga kan lösas eller i varje fall förändras till det bättre. Världen har aldrig tidigare haft så många aktiva forskare och vetenskapare. Det vore ju underligt om inte något gott kunde komma ut av detta. Det går alltid att göra något nytt bättre än det gamla, annars hade vi fortfarande suttit kvar i Platons grottor och trott att skuggorna på väggen var verkligheten. Så låt oss vara optimistiska, dock utan att för den skull lämna verkligheten.
------
Om vi kan lära oss att titta på flödet av våra egna tankar, känslor, vanor och fördomar, att se dem med allt större tydlighet, då har vi en bra position för att förstå hur vi ska agera klokare i våra liv. Genom att lära sig att vara, kan vi uppnå en visdom som tydligt kan visa oss hur saker och ting är, och att detta skulle kunna utgöra grunden för att veta vad vi ska göra.
------
Det är våra erfarenheter som ger syfte och mening åt våra liv.
------
Kanske borde vi lära oss att omfamna de vackra och vanliga stunderna i livet, som det att dela en måltid med nära vänner och familjen, snarare än att ständigt sträva efter det extraordinära.
------
Lär dig att vara ensam! Det rådet ger konstnären G C Myers till blivande konstnärer. Tiden i ensamhet kan vara den största utmaningen som många konstnärer står inför. Jag har talat med många genom åren och det är en gemensam angelägenhet. Några har inte fullt ut kunnat engagerat sig för sin konst just av denna anledningen. Att vara ensam med sina egna tankar utan återkoppling eller samverkan med andra, kan upplevas skrämmande. Inte minst för dem som vanligtvis är vana vid att konversera med andra. För blivande konstnärer gäller det att lära sig älska sin tid av ensamhet och inse att den är en lyx och en tillgång i ditt liv. I din tid av ensamhet kommer ditt arbete att växa och utvecklas. Upplev att du aldrig är ensam när du är själv. Ensam - tystnad - lycka.
------
Men varje människa är mer än bara sig själv, hon representerar också den unika mycket speciella och alltid den stora och märkliga punkt,där världens fenomen skär, bara en gång på just detta sätt och aldrig igen. (Herman Hesse)
------
Philip Roth (78) stänger sin författarlya för gott, säger han i en intervju. "Jag har gjort mitt!" Inte utan att det känns ett drag av vemod och sorg. Att Roth beslutat att lägga ner sin penna kommer nästan som en liten chock. Det är lite som att få höra att Keith Richards gett upp rockn´roll eller att påven övergett religionen. "Jag vill inte längre läsa skönlitteratur och jag vill inte heller skriva någon, jag vill inte ens prata om den längre. Jag har ägnat mitt liv åt romanen och uteslutit nästan allt annat. Det räcker nu!" säger Philip Roth."Jag tror inte att en ny bok kommer att ändra på det som jag redan gjort, och om jag skulle skriva en ny bok kommer den förmodligen att bli ett misslyckande. Och vem behöver läsa ytterligare en medioker bok? Förresten vet jag ingenting längre om dagens USA."
Nu är allt som behövs ett Nobelpris medan Roth ännu är i livet, som skulle hedra den kanske störste romanförfattaren i vår tid.
------
Det vi förmedlas om via media är oftast en biprodukt - verkligheten som konsensus. Alla nyheter silas genom ett filter innan de presenteras för allmänheten som "sanningar".
------
"Ljus som brinner med dubbel ljusstyrka, brinner hälften så länge ....."
------
Det är oerhört viktigt för ett öppet samhälle att vara förtroget med sitt förflutna. Ett gemensamt drag hos de totalitära samhällena under det tjugonde århundradet, vänsterns eller högerns, var att de manipulerade historien. Att lägga det förflutna till rätta är den äldsta formen av kunskapskontroll: om man har makten över tolkningen av vad som inträffat tidigare (eller rätt och slätt kan ljuga om den), står både framtid och samtid till ens förfogande. Så det är helt enkelt en demokratisk försiktighetsåtgärd att försäkra sig om att medborgarna känner sin historia. (Tony Judt)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar