Summa sidvisningar

söndag 3 mars 2013

Alltid på en söndag

Ingen är människa
som inte har begråtit
förlusten av en annan
människa.

(Lars Huldén)

-------

Man tror att livet är något som endast vinnes på fjärran och sällsamma vägar. Men vägen är en helt annan; lära att vara hemma hos sig själv. (Vilhelm Ekelund)

-------

Det är närmast en intim upplevelse att skriva med en penna i handen på ett blankt papper. Att forma en bokstav via ett tangentbord kan vem som helst göra. Men att med handen och en penna forma de bokstäver som behövs för att formulera en mening, är någonting helt annat.

-------

Dessa människor känner så mycket hat att deras enda önskan är att döda. Hur kan man uppbåda detta besinningslösa hat som krävs för att helt vara dominerad av viljan att döda och samtidigt vara djupt religiös och be sina många böner liggande på knä och huvudet mot Mecka? Här är den kristna idén om försoningen långt borta.
Så här skrev fotografen Antonie Vitkine när han vistades bland rebellerna i Syrien. Några dagar senare dog han på ett sjukhus i Turkiet efter de skador han fått vid en granatexpolsion.

-------

Njutning är inte så svårt att uppnå, men glädjen är svårfångad och har väldigt lite med nöjen att göra. (Zadie Smith)

---------

Sanningens makt är makten att kunna ödmjuka regeringar, att få rättvisa, att omintetgöra hyckleri, att hjälpa de förtryckta, att avslöja världen som den är och inte som vi skulle vilja att den skulle vara. (Patric Pexton)

--------

Stéphane Hessel (1917-2013) Politikerna säger att staten inte längre har råd att föra en politik som främjar medborgarna. Men hur kan det saknas pengar när produktionen av rikedomar har ökat enormt sedan slutet av det första världskriget? Kapitalismens besatthet av produktiviteten har fört världen till en kris som vi bara kan fly ifrån genom att ta en paus, i stället för att huvudstupa rusa mot "mer, alltid mer". Detta gäller den finansiella sfären såväl som vetenskap och teknik. Det är hög tid att oroa sig för hållbar etik och rättvisa. För vi hotas av en av de allvarligaste farorna, som har befogenheten att föra det mänskliga experimentet till en punkt där vår planet kan göras obeboelig.
Hur ska då våra problem kunna redas ut? Detta kommer att vara det centrala problemet för Europa under början av 21-talet. Antingen skapar vi ett Europa som sätter fokus på problemen med sysselsättningen för ungdomarna och satsar på arkitektur och stadsplanering, så att vi kan bygga en intressant framtid för Europa,
eller tvärtom, fokuserar enbart på det monetära systemet och fortsatta produktivitetshöjningar, men då riskerar vi ett stort bakslag.
Stéphane Hessel avled den 27 feb i en ålder av 95 år. Han var diplomat och författare och var en av dem som överlevde Förintelsen. Så sent som i fjol besökte han Stockholm och höll ett par uppskattade föreläsningar.

--------

Blommorna vissnar på kärlekens
grav. Det är så livet är,
och på allt vilar din orörliga,
tårlösa blick, och mörkret
är dig lika kärt som ljuset.

(R S Thomas)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar