Summa sidvisningar

söndag 10 mars 2013

Alltid på en söndag

Våra händer fulla eller inte:
Samma överflöd.
Ögonen öppna eller slutna:
Samma ljus.

(Yves Bonnefoy)

---------

Den skrivna texten är alltid en fattig återklang av tankens verklighet, skriver Nietzsche. Det djupa inom oss som vi vill förmedla, stannar ofta bakom pannbenet. Vi finner inte de rätta orden.

---------

Är Gud någonsin glad? Och i så fall varför? Kan Gud över huvud taget ha några känslor? Bibeln beskriver en Gud med mänskliga känslor, men verkligheten talar mest för en likgiltig Gud. Om han nu ens finns!

---------

Många konstkritiker idag är journalister utan någon som helst utbildning inom det område de skriver om. De saknar kunskap om själva hantverket och värdesätter inte tekniskt kompetent måleri. De fungerar i stället som ett slags kulturpoliser som sågar allt som inte i alla avseenden följer strömmen och som avviker från vad som är politiskt korrekt. (Markus Andersson, konstnär)

---------

Utslungade invektiv döljer ofta brist på argument.

---------

De ekonomiska läroböckerna lär oss att mer är bättre. Detta bygger på tanken att en stor mängd varor är bättre och gör oss lyckliga. Men är det verkligen så? Studier visar att det finns liten eller ingen skillnad i lycka när det gäller befolkningen, mellan rika och fattiga länder. Och mätningar visar att USA har haft ett stabilt mått på lycka sedan 50-talet, trots den enorma tillväxten av välståndet sedan dess.

----------

Vilken fasa för de bokstavstroende när det uppenbaras att endast symboliken i Bibeln visar sig vara det användbara.

----------

Fantasin är en springbrunn, som oupphörligen förnyas ur sin egen källa.

----------

Tvånget vi lider av består i nuets alla nyheter. Att läsa den senaste tidningen, den senaste boken, se den senaste filmen, följa den nya tv-serien, den senaste........

----------

En meningsfull religion måste vara grundad på egna uppenbarelser och inte på historien om andras. (Emerson)

---------

Än en gång har jag läst om Simone Weils levnadsöde, denna gång genom Thomas Nydahls bok "Simone och fjärilen". Det är en känsla av tragik som gör sig gällande när man följer hennes väg mot undergången i religionens bottenlösa träsk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar