Summa sidvisningar

söndag 24 mars 2013

Alltid på en söndag

Klockan slår. Landet ligger. Bergen predikar oförgänglighet. Lavan som
rinner överallt säger att de ljuger. Men de fortsätter.

Baren är tom. Skalden är där, men tom. Flaskorna räknas inte, de är bara
halvtomma. Bartendern räknar flaskor, han är halvfull. I övrigt är baren tom.

Bartendern och skalden skålar utan ord. Män måste ha snaps för att stå ut
med varandra. Och skalder ser bara varandra genom brillor av alkohol. Bar-
tendern är säkert skald, han ser mig.

Tankarna skevar som benen under en nyfödd kamel. Det är inte en kamel,
det är nada. Medvetandet samlar sig kring ett svart hål och en stum vokal.

Det är bra, för världen är full av struntprat. Snaps är stumhetens brännstoff
och det finns inte skog tillräckligt för flera ord.

Efter solnedgången börjar diskoteket nere vid stranden att dunka, som ett
samlag mellan pansarkryssare. Det leder inte till något, men fortgår.

(Ivan Malinowski)

---------

Biskop Billing i Lund anförde på sin tid att "må vi stänga fönstren åt de sidor varifrån de många lärdomsvindarna komma". Billing fruktade att vetenskapens framsteg var skadligt för den kristna tron. Än idag väcker vetenskapliga framsteg upprörda känslor hos de troende. Nu senast när professor Lawrence Krauss var i Sverige för att lansera sin bok om teorin "att någonting kan skapas ur ingenting". Krauss, och flera med honom, menar att kvantmekaniken medger att något spontant kan uppkomma ur ingenting. Universum kan har tillkommit utan orsak.
Vad fanns då före Big Bang? Ingenting! Absolut ingenting. Inte ens Gud, menar Krauss. Detta blir givetvis svårsmält för vissa kristna, som menar att Krauss är en fähund och gudsförnekare. Att Gud är orsaken till Big Bang, eller som de hellre vill kalla det - skapelsen - råder det ingen som helst tvekan om, för det står så i Bibeln. I samma andetag tillägger att Krauss dessutom är evolutionstroende, vilket ytterligare förstärker intrycket av att han är en oseriös svamlare och en skojare i största allmänhet.
Tydligen lever biskop Billings anda fortfarande kavar hos vissa ännu i denna sena tid.

---------

Mehdi Hasan i New Statesman: Hökarna hade fel - Irak är sämre nu. Saddam är borta - men till viket pris? Vi som marscherade mot kriget hade rätt, Bush och Tony Blair hade fel. De anläggningar för massförstörelsevapen som Colin Powell visade på i FN fanns aldrig i verkligheten. Bilderna var ett falsarium. Några band mellan den sekulära Saddam och den islamistiska Osama fanns inte heller. Varje argument som hökarna höll fram visar sig nu i backspegeln vara helt felaktiga. Det största massförstörelsevapnet visade sig vara invasionen i sig själv.
Irak-kriget var värre än en blunder, det var ett brott!

---------

Mario Vargas Llosa: Det centrala i vår tids kulturliv har utvecklats till underhållning och distraktion. Den klassiska kulturen håller på att gå under till förmån för underhållning, som kan ses som en något förhöjd form av nöjen. Dagens människa jagar efter att bli lycklig och söker lyckan med alla medel som står till hennes förfogande. Det hedonistiska konsumtionssamhället får dessa livsstilar att föröka sig. Kapitalismen gav oss en högre levnadsstandard och en typ av vetenskaplig utveckling som tillåter oss att leva oändligt mycket bättre än våra förfäder. Ändå menar de stora teoretikerna att kapitalismen är ett kallblodigt system, som skapar materiell rikedom, men också själviskhet. Detta måste kompenseras genom ett rikt andligt liv. Många teoretiker trodde att denna andliga väg var religionen, andra, som inte var religiösa menade att räddningen var kulturen. Oroande är då att vi nu ser hur högkulturen är på väg att kollapsa. Det var just den som skulle berika våra känslor och leda oss till, vad som än händer, till att bry oss om de stora frågorna. En kultur som förutom att vara underhållande, är oroande, störande och som inskärper en kritisk anda, något som en kultur som enbart är ren underhållning aldrig kan ge. Hur ska ett demokratiskt samhälle överleva på lång sikt utan deltagande av tänkande personer, de mer känsliga, kreativa och fantasifulla människorna? Det moderna samhället segregerar och separerar människor. Det är därför viktigt att ha en gemensam nämnare som får oss att känna ett gemensamt ansvar och broderlighet, eftersom det är det som fastställer en intressegemenskap mellan oss. Endast kultur i ordets rätta bemärkelse, skapar den intressegemenskapen, den kan aldrig fastställas av teknik eller vetenskap.

---------

Man måste vara medveten om att ett rörligt intellekt lätt kan övergå till ett rörigt intellekt.

2 kommentarer:

  1. Tänkvärda saker här... Vi trampar på verklighetens golv, klockan närmar sig tolv (enligt olyckskorparna) och vi är nog lika kloka som vi var när vi var barn.
    Men ...kanske lite elakare.

    Trots det: GLAD PÅSK!
    Vi får njuta av koltrasten och bofinken -tack och lov!

    SvaraRadera
  2. Inkan! Här i Småland har vi i natt begåvats med ca 2 cm nysnö. Men nu skiner solen och snön rinner bort i ett vårligt takdropp. För några veckor sedan hade jag både bofinkar och starar på min gräsmatta men den senaste veckan har fåglarna lyst med sin frånvaro. Låt oss hoppas att de räddat sig undan till något gästvänligare nejder.
    Också till dig en GLAD PÅSK!

    SvaraRadera