Summa sidvisningar

söndag 16 juni 2013

Alltid på en söndag

Martallen skriver inga skärgårdsdikter

Martallen vet hur dagen varit.
Inget att anteckna
eller skriva skärgårdsdikter om.
Kvällen kommer som den kommer.
Månen tar sig fram över viken
på det lokala sättet, med vrickåra.
Skrivet suddas genast ut.

(Werner Aspenström)

--------

Framtiden kommer, en dag i sänder, och den kommer att styras av slumpmässiga händelser. Livet är ett äventyr. Vi får bara en chans att leva det och vi borde inte slösa bort det med att vara rädda för ett monster som tros ligga under sängen.

Livslögnen kan vara en trygg plats att leva på. Den tål dock sällan någon djupare analys.

Begreppet fred/frid, förutsätter begreppet krig/ofrid.

Schablonerna tvingar oss att vara den vi egentligen inte är.

Absolut tro korrumperar, lika absolut som absolut makt.

--------

Depression är en dumper lastad med en giftig last av sorgsna tankar, tvivel och obehagliga minnen. Denna last tippas varje stund in i din arma skalle.

Vi lever i och utsätts för den största flod av massuggestion mänskligheten någonsin har upplevt. De flesta människor är dock inte mer medvetet medvetna om den mentala dominans de utsätts för än vad de är medvetna om allvaret i densamma. Det är som med luften vi andas, den bara finns där utan att vi tänker på den.

--------

Torgny Lindgren skriver i "Hummelhonung": Samtal hade aldrig lockat eller tilltalat henne. I samtalet tvingas tanken oavbrutet till oberäkneliga avvikelser och finter; den förvrids och förvanskas för att vara till behag eller förargelse, den blir lymmelaktigt trolös. Den ensamma tanken däremot är suverän, den stannar i kroppen och väjer inte för någonting. Även när man bestrider sina egna tankar förblir man hel."

---------

Dystra nyheter: 1 av 3 unga nobbar boken. Ungdomarna orkar inte längre läsa texter som tar längre tid än några få minuter att läsa. För killarna är det datorspel och internet som främst konkurrerar om uppmärksamheten. Nackdelen med att läsningen koncentreras till korta och lättlästa sammanfattningar är att man lättare låter sig manipuleras, man blir mer mottaglig för slagkraftiga budskap utan att förstå att det alltid finns nyanser bakom. Hur viktigt då att skolan mer måste jobba med läsförståelsen i de tidiga åren. Problemet blir ju inte mindre när man vet att många yngre lärare själva har svårt med sin egna läsförståelse.

--------

Redan Hjalmar Söderberg skrev om sin tids platthet. Hur platt är inte då vår tid?

Den stora paradoxen: Gud uppfyller hela världen med sin frånvaro.

Gud lever i luckorna av vår kunskap.

Att söka sig allt längre nedåt åren för att om möjligt där finna en glänta där allt ska förklaras. Finns den gläntan?

Hotbildsentreprenörerna skapar hela tiden nya och förstärkta hotbilder. Detta älskar media att förmedla till en ofta oupplyst publik, vilken då lätt hamnar i hysteri eller i en än djupare depression.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar