Summa sidvisningar

söndag 7 juli 2013

Alltid på en söndag

Slussvakt, slussvakt
du som har vattnet
som lyfter!
Låt det brusa
kring min trötta köl,
kring mitt villrådsroder!

(Sten Hagliden)

--------

Nödvändigheten av poesi är en av de mest grundläggande dragen hos den mänskliga rasen. Utan poesi skulle själen och människans hjärta svälta och dö. Dock är det förhållandevis få människor som vet att utan poesi skulle de dö. "Människan lever inte av bröd allena". (Amy Lowell)

--------

Vem skulle vilja leva i en värld utan konst, litteratur och musik?

-------

I dag får vi information om dåliga nyheter snabbare än någonsin tidigare. Blir vi lyckligare av det?

-------

Värdet av humaniora är att den ökar uppskattningen av livet och konsten. Men många människor förstår inte ens vad det kan betyda. Så länge vi kastar oss ner inför profitens altare och girighet, kommer humaniora aldrig att respekteras som en värdig form av studier.

-------

Lars Gustafsson skriver om religiösa upplevelser i magnituder som dem Swedenborg sade sig har upplevt. L G hänvisar till Oliver Sacks, som menar att starka religiösa upplevelser grundar sig på schizofrena hallucinationer. Men, menar Sacks, hallucinera behöver på intet sätt betyda att man är mentalsjuk. L G fortsätter: ju mer man läser Sacks, desto mer övertygande blir man om hur spröd, hur artificiellt, hur flyktigt detta som vi kallar den normala upplevelsen av världen är.

-------

Den enda verkliga tiden är nuet, den närvarande tid som ännu inte är förgången och inte heller blott en framtida möjlighet.

-------

De dagar då ingenting särskilt händer är de bästa dagarna i livet.

-------

Kan själen upplevas utan tanken? Kan den över huvud taget tänkas skild från tanken? Det vi kallar själsliv eller känslor, är det inte i realiteten bara tankar?

-------

Den primära orsaken till vår inre oro är sökandet efter en verklighet som beskrivits av någon annan.

-------

En vanlig Svensson: Att utan sidoblickar trava fram i de invanda och allt djupare hjulspåren.

--------

Begäret är ont och bedrägligt, men funnes inte begäret skulle den absoluta sanningen, det obegränsade sanna, inte sökas. Sanningslidelsen - en form av begär!

--------

Det är livet här och nu som intresserar mig. Inte så mycket ett eventuellt tillkommande vars dimensioner ingen känner. Kan man leva livet här och nu på ett fullödigt sätt om det stora intresset ägnas åt ett ovetbart tillkommande liv?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar