Summa sidvisningar

söndag 10 juli 2011

Alltid på en söndag.

Sommaren har en vecka, som liknar ingen annan. Det är veckan kring mitten av juli. Då svänger sig sommaren kring sin axel. Då ändrar sig på några dagar allt. Före den ser vi ut längs en rad av dagar, som utan slut tyckes skjuta sig in bakom varandra, i ett oändligt långt perspektiv. Efter den har vi bara en liten frist av dagar kvar. Det är en vecka, som tar ifrån oss mer än någon annan förmår ge.
Men annorlunda är inte livet självt. Där ändrar sig också allt på några år. Ännu i går kunde livet tyckas ligga framför oss. Och i dag förefaller det mesta passerat. De obegränsade löftena om kommande år faller av som tomma blomhängen som aldrig satt frukt.
(Ur "Rummet med de fyra fönstren" av Hans Ruin)
----
Att sommaren vänder nu blev jag själv varse när jag i går kväll satt en stund ute i den ljumma kvällen. Det var märkbart tyst. Av vårens och försommarens ljudliga fågelsång hördes ingenting. Förutom det dova bruset från motorvägen hördes endast en skata som hest skrattade till då och då. Det är alltså dags att plocka fram det omskrivna svenska vemodet, som ytterst bottnar i insikten om tidens obevekliga gång mot det allt närmare hunna slutet.
----
Kirkegaard menade att tron betyder att mista förnuftet för att komma till Gud. Detta tycker jag är en av Kirkegaards viktigaste slutsatser. Med denna i bakhuvudet är ju alla teologiska debatter, där förnuftet finns med som en faktor, meningslösa. Kristendomen och förnuftet är oförenliga storheter och bör så vara. Tron kan bara begynna just där som tänkandet upphör.
----
Carl-Göran Ekerwald berättar om Marie Durand, en protestantisk kvinna som under senare hälften av 1600-talet satt fånge under 37 år i ett fångtorn i Tunis. I en sten inne i tornet hade hon ristat in bokstäverna RECISTER, dvs STÅ EMOT. År efter år, nästan ett helt liv. Vad var det hon stått emot? Hon hade vägrat ansluta sig till katolsk tro. Vägrat att se påven som andlig ledare. Vägrat dyrka helgonbilder och mässdräkter. Vägrat tro att brödet och vinet var Jesu kött och blod transsubstantierat. Kan det betytt så mycket för henne att hon fann sig i 37 års fängelse i detta ohyggliga torn? Det är Europa. Stå emot. Inte böja sig. Det är revoltkänslan.
----
Katolska kyrkan har alltid varit föregångare när det gäller bokbränning, tidigt medveten om att böcker kan vara lika farliga som fientliga arméer. År 1530 lät katolska kyrkan offentligt bränna Koranen. För en tid sedan höll en tokig frikyrkopredikant i USA på att vålla omstörtning i världspolitiken, genom att hota med att offentligt bränna ett ex av Koranen.
----
Utbildning är det enda som kan förändra världen. Därför är det så viktigt att skolan prioriteras, inte bara i Sverige utan framför allt globalt.
----
Johannes Heldéns senaste diktsamling "Entropi" kan sammanfattas med: Allt är liv men graviterar mot Det Stora Upphörandet. Vad kommer efter? Tillvaron sammanfattad.
----
Kristendomens moral är i mycket en lönemoral, helt skild från att man bör göra det goda för det godas egen skull.
----
Vad människan vill och inte vill, gör och inte gör, är också en fråga om hur hon använder tiden, sin egen och andras.
----
Att Bibeln har en genomgående antikverad syn på kvinnan, har sin orsak i att Bibeln är skriven av män bosatta i Mellanöstern där kvinnans ställning av tradition var (är?) underordnad. Paulus förde mycket av detta vidare till Nya Testamentet.
----
Gudar är en uppfinning av människan när man misslyckats med att kunna ge svar på svåra frågor, att fylla tomrum som man inte kan leva med.
----
Vad Juhult sa i Almedalen var bl a att han inte vill ha fler jobbskattesänkningar, utan att i stället använda dessa pengar till eftersatta investeringar i bl a skolor och infrastrukturen. Utan att vara socialdemokrat måste jag medge att detta låter sunt. Borgerliga medier har medvetet missuppfattat Juhult och trumpetar ut att Juhult vill höja skatterna.
Sedan är det ju trots allt fråga om hur länge vårt globala ekonomiska pyramidspel kommer att stå rycken, det är helt avgörande för vår framtida så kallade välfärd. Om detta fundamentala sa Juhult inte något alls. Det överskuggande problemet kan lättare än vi tror bli att de som har kommer att märkbarare än någonsin ställas mot de som inte har.
----
Jag undrar om våra politiker i allmänhet är medvetna om att det tjänstesamhälle vi nu är på väg in i, inte klarar av att leverera välfärd i samma omfattning som det industri/produktions-drivna samhället. Vinstmarginalerna är helt enkelt mindre i tjänstesamhället jämfört med att exportera industrivaror.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar