Summa sidvisningar

söndag 31 juli 2011

Alltid på en söndag

Sommaren

Med extatiskt lysande ansikten
ser de vita husgavlarna oavvänt
in i högsommarnatten
Fladdermusen kretsar ljudlöst
kring björkens krona
Dikesrenens blommor bor i ett främmande
ljus utanför skymning och gryning
I väntan I vaka Eller i en sömn
som andas utan rörelser och ljud

I soluppgångens vinfärgade vatten
vänder fiskebåtarna hem
förbi den blinda sovande fyren
I sundets grankransade aorta
bultar motorerna hela morgonen
I ångor av barr och rödklöver
torkar näten medan den loja
förmiddagen sträcker ut sig
på sjöbodarnas tak

(Birger Norman)

----

I dag redan den sista julidagen. Än en gång upptäcker man hur förfärande snabbt sommarmånaderna flyr bort, åtföljd av en dov känsla av "var det inte mer än så här". Men nu har vi hösten framför oss, oskårad. Den årstid många kallar den bästa, och kanske är det så. Det är under hösten som naturen ikläder sig hela registret av pastellfärger. Jämfört med denna färgeruption upplevs sommarens dominerande grönmassa ibland något enformig.
I varje fall upplever jag att livets höst stundtals är ganska behaglig, en allt mer utbredd kravlöshet, som gör det allt enklare att planera den egna dagen. Förutsatt att hälsan hänger med någorlunda.

----

Redan någon gång under slutet av 30-talet frågade sig Olof Lagercrantz om det finns några svenska hem "där det ännu finns något intresse för det ädla och det sköna". I dag drygt 70 år senare känns frågan än mer befogad att ställa.

----

Dagens höjdpunkt kom redan under tidiga morgonen i radions P1. Monika Fagerholms program "Havet", med ett besök hos Tomas och Monica Tranströmer på deras sommarviste i skärgården.
Trots att Tomas förlorat orden så har han dessbättre inte förlorat språket. Att musiken fortfarande har en stor plats i Tomas liv visade han när han med den friska handen spelade ett stycke på det gamla el-pianot. Vilken lycka för Tomas att få ha hustrun Monica vid sin sida, ingen kan ju som hon tolka hans hummande.

----

"Guldets värde snabbt faller, när mörkret närmar sig" skriver Lennart Sjögren i "Den stora munnen". Men våra drömmar har vi ändå kvar.

----

Nostalgi är en kraftfull drog, skriver Kate Christensen. Visst är det så!

----

Det uppstår alltid betydande svårigheter när teologerna ska försöka försvara det som är oförsvarbart.

----

En viktig fråga: Ska man tolerera religiösa fördomar eller säga som det är?

----

NATO, USA och Sverige strider tillsammans med rebellerna i Libyen. Rebellerna som i hög grad är infiltrerade av al-Qaida. Har våra svenska politiker över huvud taget fattat detta?
Ett av de viktigaste målen med invasionen i Afghanistan var att upprätta de afghanska kvinnornas mänskliga rättigheter. Men vad har egentligen hänt?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar