Summa sidvisningar

söndag 3 juli 2011

Alltid på en söndag.

Syrenernas doft har slocknat
Fåglarna är dolda under stenar
ett fuktigt segel hänger lojt
mot däckets sommarslitna färg:
ju äldre seglarn blir
ju kortare blir sommaren och färden -
oändligt längre varade vår ungdoms kryssning.

(Folke Dahlberg)

----

Veckans utspel av Stefan Fölster och Svenskt Näringsliv, om att de som läser humaniora skulle få minskade studiemedel, har fått den massiva kritik som det förtjänar. Hur roligt skulle det vara att leva i ett samhälle bestående av enbart obildade teknokrater?
Att Stefan Fölster kan kalla humaniora och konst för hobbyutbildningar grundar sig på att vårt land länge har fört en politik som de facto säger detsamma.
----
Klassisk bildning står inte högt i kurs i dagens Sverige, och vems fel är det?
----
Det samhälle som hellre ser Goethe som en författare som ger uttryck för föråldrade åsikter om kön, sexualitet och etnicitet, än som ett svåruppnåeligt estetiskt och kulturellt föredöme, är kort sagt ett samhälle som har problem.
(Johan Lundberg, Axess)
----
I G-P ifrågasätter Ulrika Knutson om det finns någon anledning att läsa Ernest Hemingway, bl a med tanke på hans kvinnosyn. Knutson menar att man kanske ska begränsa sitt läsande av Hemingway till "En fest för livet", som handlar om den lyckliga undomstiden i det mytologiska Paris - innan världen blev så sorgsen, manlig och ensam.
Det är kanske tur att inte Ulrika Knutson får bestämma över vad vi ska läsa. Än så länge.
----
För att göra Bibeln mer lättillgänglig vill en del kristna teologer kalla vissa motbjudande avsnitt i Bibeln för metaforer.
Varför inte erkänna att Bibeln är en samling judiska berättelser, skrivna av män som inte visste något om världen utanför det lilla område i Mellanöstern där de var bosatta.
----
Att religionen numera inom vänstern ses med rätt milda ögon, har nog inte så mycket med religiös övertygelse att göra, utan ligger nog mera på baktankens planhalva.
----
Vetenskapen är en självkorrigerande process till skillnad mot den dogmatiska religionen.
----
Många muslimer är särskilt besvärade av evolutionens ställning i det sekulariserade Europa. I stort sett är hela den islamska kulturen kreationistisk. I flera muslimska länder finns helt enkelt inte evolutionen ens omnämnd i de vetenskapliga läroböckerna. Flertalet muslimska vetenskapsmän säger att de accepterar evolutionen vetenskapligt, men förkastar den religiöst.
----
I regeringen finns det, förutom Carl Bildt, tydligen ingen som kan uttrycka sig i skrift.
----
Vårt moraliska sinne är en produkt av medvetande och känslor. Om du accepterar moral som en serie regler som hjälper till att undvika att skada sig själv eller andra, då kan reglerna för moral upptäckas med hjälp av förnuftet.
----
USA konsumerar dubbelt så mycket energi per capita jämfört med vad européer och japaner gör, utan någon märkbar skillnad på livskvaliteten. Om USA kunde minska sin energiförbrukning till nivå med Europa och Japan, skulle besparingen motsvara nästan den totala energiförbrukningen i Latinamerika och Afrika.
----
Vad man hela tiden bör ha i åtanke är att den stora folkmassan knappast är någon kritiskt tänkande entitet. Därför är det så skrämmande när infantiliteten tillåts dominerar i dagens media.
----
Det finns små utsikter att Grekland med den förutspådda tillväxten kommer att vara i stånd att uppfylla sina förpliktelser. En nedskrivning av långivarnas fordringar kommer på sikt att bli oundvikligt. Det troliga scenariet kommer då att som vanligt bli att det offentliga får träda emellan. Bankernas förluster socialiseras.
I den internationella lånecirkusen verkar det som om de banker som lånat ut pengar till oansvariga låntagare, alltid förutsätts räddas genom att det offentliga träder in.

,

1 kommentar:

  1. Bra skrivit! De försökte ju backa sedan... när de insett sina egna tillkortakommanden.
    Och som sagt: Vem vill enbart leva bland ekonomer och teknokraster? Gud vilket trist samhälle det skulle vara.

    Fortsatt skön sommar!

    SvaraRadera