Summa sidvisningar

söndag 26 juni 2011

Alltid på en söndag.

I sommarnatten
dagen omsluten.

Levde undrande
misstänkte något -
det liv som gått?

Stretade hela sitt liv
uppför backen
såg ej att den samtidigt
ledde nedåt

(Bo Carpelan)

----
I sin essäsamling "Det sjunkna hornet" skriver Hans Ruin bl a:
En bok är som ett musikstycke. Dess takt kan vi inte påskynda utan att förvanska hela tonskapelsens mening och art. Oändligt mycket måste en bok få tid att klinga ut och samlas i oss; bilderna måste få breda ut vingarna och ha tillfälle att svinga sig mellan nära och fjärran ting, ordklangerna måste få mötas och fördjupas, hänsyftningarna verka, symbolernas spegelarrangemang komma till stånd och återkasta besläktade gestalter.
Läs så - och inte vertikalt eller diagonalt, satser och hela sidor i skuttande anlopp! Ty att läsa på detta vis är som ett motorbåtsrännande, ett rusande mot ett mål, en rät och direkt linje, någonting dirigerat, okänsligt för väder, vind och våg, medan det riktiga läsandet är som att segla, det har sitt ändamål i sig själv, är ett tillstånd mer än en rörelse, en försjunkenhet, ett skådande.
----
Radions morgonandakter den senaste veckan hölls av en kvinna tillhörande Judiska församlingen i Stockholm. Jag fäste mig speciellt vid hennes beskrivning av var Gud finns. "Gud finns inte på någon geografisk plats, varken på jorden eller i himlen. Gud kan bara finnas på ett ställe och det är i våra hjärnor. Ingen annan stans kan Gud finnas". Så menade den judiska kvinnan, och nog är det så.
----
Hela världen knäfaller inför den stora och mäktiga nationen Kina. En nation som inte respekterar ens de grundläggande deklarationerna om de mänskliga rättigheterna.
----
Kultur uppfattas i det följande som en form av självbevarelsedrift - en asyl för människan när hon hotas av allmän misströstan, förtryck, arbetsföhållandena eller arbetslöshetens monotoni, omständigheternas absurditet, tortyr, övervåld, sjukdom - inklusive svartaste melankoli, vanmakt och hopplöshet.
(Carl-Göran Ekerwald)
----
Låt dig inte fångas in under något tanketvång. Inte slava under konformismens piska.
(Goethe)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar