Summa sidvisningar

söndag 5 juni 2011

Alltid på en söndag.

I juni

Vårens sista stjärnor visa sig, men utan
skärpa.
De är små, månbleka och utan sting.
Trötta att gnistra i vintrarna
vila de ut i sommarens ljusa nätter.

(Harry Martinson)
----
Universum - makrokosmos och mikrokosmos - det ofattbara. Våra mänskliga aspekter på detta verkar nonsens. Att försöka förklara med språkets jämförelse och liknelser - så platt.

Det eviga, en tidslinje utan vare sig början eller slut, vem drar den? Här sätter språket tankens gräns. Beskrivning kräver ord och hur beskriva det obeskrivliga? Liksom känslor ofta saknar ord, kanske det är känslan som leder oss mot svaret.
----
Salon skriver att Obama inte bara svikit sitt vallöfte att stänga Guantanamo, han har även byggt ut en liknande anläggning i Bagram i Afghanistan med plats för över 1.700 fångar.
Med Obama är det så att man får titta på vad han gör, inte lyssna på vad han säger. Tyvärr!
----
När det gäller kommunaliseringen av skolan så var det en sällsynt snabb process, där eftertankarna fick utrymme just i efterhand. (Bernur). Göran Perssons uttalade syfte var att sänka lärarnas status. Han lyckades över förväntan och alla undersökningar visar lägre kunskapsresultat i ämnen som läsförståelse och matematik och ingen kan motbevisa den empiriska kunskapen att vi blivit dummare.
DN har intervjuat fyra 19-åriga studenter, som om ett par dagar tar studenten. På frågan om de visste vad demokrati är kunde ingen av dem ge något svar. Vi har inte fått lära oss något om vad demokrati är, försvarade ungdomarna sig med.
----
Spricker Miljöpartiet? Ett nytt parti har bildats: Gröna Partiet. Grundarna menar att MP numera blivit ett "vanligt" parti och har svikit sin ursprungliga ideologi. Gustav Fridolins tal om MP som ett "mittenparti" har tydligen inte fallit i god jord.
Birger Schlaug menar att ett nytt grönt parti var oundvikligt.
----
Kreditvärderingsinstitutet Moody´s varnar USA:s regering för nedgradering om man inte kommer tillrätta med sitt skuldtak. Om man fortsätter med sin skuldsättning som hittills, föreligger det en ökande risk för att regeringen inte kan betala tillbaka sitt skuldberg.

Grekland måste få fortsatta lån. Skulle Grekland tvingas att skriva ner sina lån är det en överhängande risk att hela det europeiska banksystemet kollapsar. Därför kommer Grekland att beviljas nya lån även om alla vet att man aldrig kommer att kunna återbetala dem. De nya lånen får ses som en riskpremie som hela EU får betala för att undvika, eller i varje fall skjuta upp, den stora kraschen. USA gör ju något liknande med sin ruttna ekonomi.

I SvD skriver Therese Larsson att trots alla ekonomiska kriser så har världens rika aldrig varit så förmögna som nu.

Om inte risken för att bli kallad kommunist vore så stor, skulle man kunna säga att världen nu befinner sig i kapitalets makt. Kapitalismens främsta mål och förutsättning är den ständiga tillväxten, vilket i sig stupar på en utopi - den ständiga tillväxtens utopi. Dagens kapitalistiska måtto är att producera produkter med allt kortare livslängd, så att efterfrågan aldrig avtar. Rusa vidare för att investera på kredit, sälja på kredit, köpa på kredit, leva på kredit, dö på kredit......
Den ekonomiska kris med världens skuldbörda som nu växer upp, är i själva verket den globaliserade kapitalismens kris där plånboken tagit hjärnans plats.
----
Vad många inte tycks förstå är att heliga skrifter, som Bibeln och Koranen, är skrivna av människor som efter våra mått med nödvändighet måste betraktas som obildade.
----
EU kräver nu att Sverige tar bort avmaskningskraven för djur som förs över gränsen. Skälet lär vara att dvärgbandmasken nu är påvisad på flera håll i Sverige och enligt EU nu kan betraktas som etablerad här.

2 kommentarer:

  1. Tack- Du skriver så mycket klokt att det känns som en bekräftelse på att alla inte är okloka...

    Men annars suckar jag 'ur led är tiden'... vad gör dom i en del skolor idag? Tur att förfallet inte är lika över hela sektorn.

    SvaraRadera
  2. Inkan! När man läser om den usla arbetsmiljön för både elever och skolpersonal vid en del skolor, blir man först arg men sedan ledsen. I dag kan vi läsa om Bokelundsskolan i Växjö, som tydligen totalhavererat. Nu flyr tydligen de flesta eleverna från skolan till någon annan med bättre rykte, men hur ska det gå för dem som blir kvar?
    Under årets vackraste dagar borde man ju njuta av naturens givmildhet och inte engagera sig i samhällets tillkortakommanden, men ibland är det svårt att förbli oengagerad.

    SvaraRadera