Summa sidvisningar

onsdag 8 juni 2011

Dagens

Tyst lösgör Aino tiden kring din båt
och breder över vattnen mytens dröm.
En vindil runt en udde ger besked
att hon med fuktad årtull utan ljud
har lyckats kringgå junis midnattsslag.
En timme har hon på sig, knappast mer,
så kort är juninatten, Ainos dag.
(Harry Martinson)
----
Sir Martin Rees, professor i kosmologi och astrofysik vid University of Cambridge: Även om vi kan med förtroende spåra tiden tillbaka till den första millisekunden i universum, så är det som hände alldeles i begynnelsen fortfarande ett mysterium. Det finns ett par andra mysterier; vad är mörk materia och är universum oändligt? Och vad fanns före Big Bang? Om dessa frågor behöver vi nya idéer som ännu inte är så väl definierade.
Jag tror att religion och vetenskap kan samexistera, men jag tror inte att religionen kan hjälpa mig i min vetenskap. Det är ett annorlunda sätt att tänka.
Vi måste erkänna att den västerländska kulturen är påverkad av den kristna traditionen, våra fina byggnaders estetik och inte minst det finaste av vår musik. Detta är en omistlig del av vårt västerländska samhälle. Men nej, jag är inte en troende kristen.
----
När det gäller EU står vi nu inför det faktum att de produktiva medlemsstaterna tvingas att subventionera de icke produktiva.
----
Lars Gustafsson skriver på sin blogg: När kan en polisstat som Turkiet förväntas bli fullständig medlem i EU? Ett land som har en parlamentarisk demokrati knappt värd namnet.
Om Carl Bildt finge bestämma så skulle Turkiet kunna bli medlem promt.
----
Jag vet inte om jag någonsin vill ha ett jobb, sa Mona Sahlin i en av tv:s Morgonsoffor. Hon föredrar tydligen en arbetsfri månadslön på 53.000:-- fram till 65 år betald av skattebetalarna. "Lite stötande" tycker Göran Greider medan K-G Bergström menar att Sahlin borde behandlas som alla andra icke sysselsatta dvs drivas ut på arbetsmarknaden med de åtgärder som myndigheterna numera tillämpar.
Men inte ens politikerna själva, inte ens de som talar mest om jämlikhet, lever som de lär. De har sett till att fallskärmarna är generösa, precis som de avskydda direktörerna. Skillnaden är dock att direktörernas löner och fallskärmar belastar företagen och inte skattebetalarna. Mona Sahlin och hennes politikerkollegers girighet och egna gräddfiler bekostas av den arbetande delen av folket.
----
Platon: Den människa som vill bli verkligt lycklig, bör inte lägga an på att öka sitt gods, utan att begränsa sina krav.
----
Ur min Dagbok: Det är tystnaden - inte bullret - vi behöver för att kunna tänka och leva.

Med personer som kallar sig makthavare ska man hysa den djupaste misstro.

Den verkliga friheten har alltid gränser.

För att universum ska bli fattbart måste man betrakta det som ändligt.

För att Gud ska bli fattbar måste han tilldelas mänskliga egenskaper.

Utan dessa påtvingade korrigeringar blir varken universum eller Gud fattbara storheter.

Men är den korrigerade bilden lika med verkligheten? Om Gud har mänskliga egenskaper, hur dan är han då?
----
Sitt yttersta jag kan man aldrig överlämna till någon annan. Ditt inre universum förblir alltid ditt eget. Det kan inte lyftas ut till någon annan.
----
Flykten
Flykten är stillhetens motsats.
Vi flyr in i något
eller från något.
Rädslan är flyktens drivkraft.
Vi kan aldrig fly från rädslan
men vi kan söka stillhetens öga
punkten där tystnaden är,
där allt stannat.
Då viker rädslan,
allt blir stilla,
tanken finner ro.

2 kommentarer:

  1. Så sant. Och så arg jag blir på dessa våra "folkvalda" ochg f.d. folkvalda. De borde skämmas över sin attityd och sitt tänkande att det för dem är självklart att sko sig på våra skatter.
    Nu blir jag förbannad.

    SvaraRadera
  2. Efter en helg med skolavslutning för de yngsta barnbarnen - stämningsfullt och roligt - är det för en äldre man rätt skönt att vara hemma igen.
    De vackraste dagarna på året är det just nu och man borde väl inte låta vår överhet förmörka dessa genom sitt ogenerade sätt att sko sig. Men det är svårt att inte reagera.

    SvaraRadera