Summa sidvisningar

söndag 21 augusti 2011

Alltid på en söndag

Sanningen finns på marken
men ingen vågar ta den.
Sanningen ligger på gatan.
Ingen gör den till sin.

(Tomas Tranströmer)

Tankens språk, den tysta läsningen.
Svårt att överföra till något annat.
I gräset spillrat vid en enda rörelse,
ofta vid en blick förlorat.
För snabbt för bild.

(Harry Martinson)

----

Olyckan ligger i den gode Gudens avsikt, alltså är smärtan ett gott. Denna vidunderliga paradox har blivit helt lättfattlig och rent av populär. Därmed menas att detta livet endast är en prövning för vårt tålamod och att det verkliga livet kommer sedan. Kristendomen är en fälla om inte själen är odödlig, ty den uppskjuter rättvisan och sällheten till himlen, och den moraliska jämvikten upplånas av tron på löftena om det tillkommande. Smärtans religion är tillika hoppets.
(Amiel i "Dagboken" 8 dec 1869)

----

En sund skepsis är nödvändig och ett friskhetstecken i de flesta sammanhang, inte minst när det gäller religion.

----

Vi bör undvika att kritisera religioner, speciellt religioner som är minoritetsreligioner här hos oss. Religionskritik kan utnyttjas i politiska syften av extrempartier. Ungefär så uttrycktes det i SR-programmet "Människor och tro" härom veckan.
Mycket tyder nu på att vi går mot ett samhälle där överheten, i symbios med media, bestämmer gränserna för vad som får yppas och debatteras. Det är en bekymmersam utveckling för det fria ordets framtid. Ska vi frivilligt ge upp det som generationer av intellektuella kämpat för? Ska Voltaires setens "jag kanske ogillar din åsikt, men jag försvarar med näbbar och klor din rätt att uttala den", sättas ur spel?

----

Saudiarabien finansierar en moské i Göteborg. Det är naivt att tro att detta har med filantropi att göra. Nej, det är fråga om ideologisk offensiv från en diktatur som bryter mot alla paragrafer i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Saudiarabien är en religiös stat med vidskeplig lagstiftning där t ex homosexualitet kan bestraffas med döden. Det är en apartheidstat som separerar könen och slår fast att kvinnor är mindre värda än männen.
Brutaliteten i Saudiarabien slår mot alla, men främst syftar den till att förtrycka och ingjuta rädsla hos kvinnorna. "Det är det effektivaste sättet att kontrollera hela samhället", säger rättighetsaktivisten Wajeha Huwaider i The Nation.
Därför var det så beklämmande att beskåda det svenska kryperiet i samband med invigningen av moskén vid Ramberget i somras. Vid invigningen deltog godtrogna kristna biskopar och präster, politiker och andra representanter för samhället. Från det väl tilltagna mediauppbådet ställdes inte en enda kritisk fråga, utan välviljan var total och översvallande. Ganska märkligt, eller hur?

----

40 millimeter nederbörd i natt och den nya dagen är grå med fint duggregn. Barometern står lågt och kortvarig NO kultje är utlovad. Regn, regn, tilltagande vind och regn. Klockan 18:00, Ingrid sitter och syr - jag petar med mitt. En fridens dag. Schuberts H-mollsymfoni!
(Roland Svensson "Dagboken" 20 aug 1948)

----

Om vi inte tar oss tid till att reflektera över livet, om dess historia och dess innebörd, riskerar vi att leva ett liv som mera liknar de lägre djurens än människans fullhet.

----

Viljan att läsa minskar främst beroende på alla distraktioner som dagens människor utsätts för; tv, tv-spel, internet, sociala nätverk, youtube etc. Få människor klarar idag av att sitta stilla någon timma och läsa i en bok.
Hur många ger sig idag tid till att se en film som kräver intensiv koncentration, som t ex en Bergman eller Kieslowski?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar