Summa sidvisningar

söndag 19 februari 2012

Alltid på en söndag

Jeg leter
efter en annan måte
å vaere menneske på

(Gro Dahle)

----

Om Susan Sontag, en inbiten storstadsmänniska, berättar Ingrid Nunez att Sontag inte hade det minsta intresse för naturen, den var något hon inte "tyckte om". Hon påstod t ex att hon aldrig hade sett en trollslända.

----

Ens förmåga att tänka självständigt beror i hög grad på hur man behärskar språket. I dag finns det en armé av barn som väntar på att få ordets gåva. (Joan Didion)

----

Karaktärsstyrka är villigheten att ta ansvar för sitt eget liv, den källan ur vilken självaktningen kommer. Har man inte självaktning drabbas man småningom av den sista besvikelsen - att man rusar iväg för att hitta sig själv och upptäcker att det inte är någon hemma. (Joan Didion)

----

Om barnen inte får lära sig de regler som håller ihop samhället, kommer samhället så småningom att falla sönder. (Joan Didion)

----

Det är frågorna och det outforskade som är det stora och som ger livet en mening, inte svaren och det uppenbara.

----

Vi lever i en tid där skenet inte längre bedrar, utan där skenet är allt.

----

Finanskrisen medför att människor disciplineras Marknadens diktatur visar tendenser att vilja inskränka på det senaste halvseklets erövringar när det gäller medborgarnas sociala förmåner och ekonomi.

----

Kan vi verkligen ha ett pensionssystem som är grundat på myten om den eviga ekonomiska tillväxten? Som pensionssystemet idag är uppbyggt faller det samman om den ekonomiska tillväxten upphör.

----

Multiuniversum består av myriader av "universa" med alla möjliga lagar för fysik och matematik, som är verksamma i vart och ett av dem. Vi kan bara leva i det universum där fysikens lagar tillåter vår existens, vilket kräver tillförlitliga prognoser. Med andra ord kan matematiker och fysiker endast leva i de universa som är begripliga och där matematikens lagar gäller.
En viktig egenskap hos den kvantmekaniska teorin är att den handlar om sannolikheter snarare än visshet.
Lawrence M Krauss diskuterar i sin bok "A Univers from Nothing" om verkligen universum kunnat uppstå ur ingenting. Enligt kvantteorin skulle ju detta vara möjligt. Krauss hävdar att hur bisarrt det spontana skapandet och förstörelsen av partiklar än kan tyckas, så finns det vetenskapliga bevis för det, vilket gör det trovärdigare än någon skapelsemyt.

----

Människans hjärna är den mest komplexa struktur vi känner till i universum.

----

Världen är full av ordning som inte nödvändigtvis förtjänar vår respekt.
Ibland finns det mening, rättvisa och logik som finns i hur saker och ting är - men ibland finns det helt enkelt inte. Och jag tror att det ögonblick då vi inser detta blir vi kreativa människor. Eftersom det får oss att röra upp saker och göra någonting bättre med de grundläggande bitarna av erfarenheten. (Kelli Anderson)

----

Här är begreppet "vetenskapligt" något som ska förstås i vid bemärkelse - som det mest tillförlitliga sättet att få kunskap om något, vare sig om det är mänskligt beteende, företagets beteende, planetens öde, eller universums framtid. Ett vetenskapligt koncept kan komma från filosofi, logik, ekonomi, juridik eller andra verksamheter, så länge det är ett rigoröst verktyg som kan kortfattat sammanfattas men har en bred tillämpning för att förstå världen. (John Brockman, grundare av edge.org)

----

I religionens namn kontrollerar män kvinnor. Varför anses det "olämpligt" att i ett sekulärt samhälle öppet diskutera medeltida vidskepelse? Religionsfrihet måste även innefatta rätten att kritisera religioner.

Religionerna använder ofta begreppet "mysterium" för att täppa till de stora hålen i sina ideologier.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar