Summa sidvisningar

söndag 26 februari 2012

Alltid på en söndag

Espresso

Det svarta kaffet på uteserveringen
med stolar och bord granna som insekter.

Det är dyrbara uppfångade droppar
fyllda med samma styrka som Ja och Nej.

Det bärs fram ur dunkla kaféer
och ser in i solen utan att blinka.

I dagsljuset en punkt av välgörande svart
som snabbt flyter ut i en blek gäst.

Det liknar dropparna av svart djupsinne
som ibland fångas upp av själen,

som ger en välgörande stöt: Gå!
Inspiration att öppna ögonen.

(Tomas Tranströmer)

----

Du
som tycker
att dagarna går
och
livet flyr.
Tag dig samman
och gör någonting
onyttigt.

(Ingrid Sjöstrand)

----

Konsten förenar oss i kulturell uppfattning och är det starkaste botemedlet mot missbruk, och ger oss mycket kärlek. Konsten bryter alla gränser, därför är det så viktigt att stödja den. Tyvärr har politiker i allmänhet svårt att inse detta.

----

Vårt största misstag var att nedgradera yrkesutbildningens status och låtsas att barn som inte kan komponera en sammanhängande tanke, är på något sätt "akademiska".
Ur en skoldebatt i The Guardian, men som väl också kunde gälla för den svenska skolan.

----

I DN:s kritikerlista över "de bästa nya böckerna", brädas nobelpristagaren Thomas Mann av 2011 års svenska höstförfattare. Borde dessa därmed bli större klassiker och få dubbla Nobelpris? Eller innebär listplaceringen att Thomas Manns färdigheter har omprövats? Frågar Lena Andersson i DN.

----

Dagboksskrivandet är först och främst ett sätt att skänka sig själv lindring med hjälp av en "talande" röst som är ens egen, men som förändrats på ett obestämbart sätt. Ett sätt att skingra ensamheten, ett sätt att söka tröst? (Joyce Carol Oates)

----

Videnskap dk skriver att den skandinaviska välfärdsmodellen inte kan exporteras till andra länder. För det grundläggande och nödvändiga förtroendet i alla led är något unikt för länderna i norr. Om vi inte litar på varandra, då är den modell som de skandinaviska samhällena är uppbyggda kring, omöjlig och leder till kaos. Vi har alltid haft stort förtroende för varandra i Skandinavien, och förtroendet är en hörnsten i välfärdssamhället. Förtroendet för andra människor är avgörande för välfärdsstaten, eftersom det bygger på att vi ger av våra pengar till människor som vi inte känner. Vi måste tro på att de som får pengarna verkligen behöver dem. Därför är det allvarligt när det avslöjas att vissa människor felaktigt och orätt ta emot pengar och andra förmåner från det allmänna. T ex när det i dagarna avslöjats att samhällssystemet dräneras på miljardbelopp av kriminella nätverk. Och att det blir allt tydligare att rättsväsendet står mer eller mindre maktlöst mot de destruktiva krafterna i samhället. Om misstron mot välfärdsstatens förmåga att upprätthålla sina principer sprids till allt bredare folklager, är faran stor att vi står inför välfärdssamhällets kollaps.

----

Det finns ingen forskare som hävdar att vetenskapen är ofelbar. Detta är just skillnaden mellan forskare och religiösa dogmatiker. Vetenskapsmannen är alltid villig att gå dit bevisningen leder honom, och han är alltid redo att revidera sina uppfattningar inför nya bevis. Dogmatikern däremot håller envist fast vid sina uppfattningar som hämtats ur tusenåriga heliga skrifter.

----

Varför vi bör skratta: Forskare kan genom mätningar visa att skratt utlöser endorfiner i hjärnan. Och notera att det gör oss till lyckligare människor.

----

Det finns fortfarande en majoritet av ekonomiprofessorer som sitter fast i dogmen om att en oändlig tillväxt på en ändlig planet är fullt möjlig.

----

Det stora och överhängande problemet idag är att det inte genereras tillräckligt med intäkter för att bevara det nuvarande välståndet. Den sittande regeringen gör anmärkningsvärt lite för att behålla och utveckla den värdeskapande industrin i Sverige. Alliansens politiker tycks underskatta behovet av en livskraftig och utvecklingsbar industri. I stället styrs resurserna till att allt fler ska sysselsättas i lågkvalificerade tjänsteyrken, som toalettstädare eller diskare på restauranger.
Var skapas idag de kunskapsjobb där våra ungdomar, som idag studerar vid universitet och högskolor, ska kunna få sin försörjning?
Hur många undersysselsatta kan landet bära innan välfärdssystemet faller samman?
Signifikativt är att Stefan Löfven tycks ha en klarare syn på den värdeskapande industrins betydelse för samhällets utveckling, än vad regeringen har.

----

Den svenska polisledningen borde nog avlägga ett studiebesök hos sina kolleger i Finland, för att utröna hur det kommer sig att polisen i Finland har ett avsevärt bättre resultat än den svenska, när det gäller uppklarning av begångna brott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar