Summa sidvisningar

söndag 20 maj 2012

Alltid på en söndag

Majnatt

Allt därute
står i blind och stilla väntan.
Luften skälver glasklar
som med klang av spröda klockor.
Orden blir så stora,
som vi ropar till varandra.
Tankarna går nya vägar,
knappast kända av oss ännu.
Som i dröm och genomskinlig klarhet
vandrar vi och skönja icke stigen.
Marken tonar djupnande
för varje steg vi vandra.
Kvällen sluter
som ett vidgat rum
av tunn kristall omkring oss.
Längre bort och nära oss
vi se att tingen fjärmas.

(Kerstin Söderholm (1897-1944)

----

Ytterligare några "klipp" ur Anna Kamienskas "The Notebook":

Vissa teologer försäkrar oss om att kroppens uppståndelse börjar vid dödsögonblicket.

Jag flyr in i sömnen. Sömn är vad jag kommer att sakna mest när jag dör.

Ingen såg Kristus uppstå från det döda. Gud döljer sig alltid med en mantel av osäkerhet.

Aldrig. Aldrig. Aldrig. Jag skulle kunna fylla en hel anteckningsbok med det ordet.

Ett tillstånd av inre beredskap och väntan. Jag är öppen för alla tillkännagivanden.

----

I nejsägandet ligger det en oerhörd kraft, och ofta tycker jag att den är så stor att man skulle kunna leva endast av den. (Elias Canetti)

----

Enligt Hans Rosling är svensken i allmänhet dåligt uppdaterad om vad som hänt i omvärlden under de senaste 30 åren. Endast 2 procent av svenskarna vet att antalet barn som föds per år i världen slutade att öka redan 1990. Det finns nu 2 miljader barn på jorden och antalet förväntas inte öka. Om den positiva utvecklingen kan fortsätta så slutar världens befolkning växa på en nivå mellan 9 och 10 miljader omkring 2070.
Men som tidigare sagts, Hans Rosling är inte speciellt populär bland medias alla domedagsprofeter och beskylls ofta för att göra statistiska kullerbyttor.

----

Detta livet har många mysterier som inte logiskt kan förklaras. Men, tänk på begreppet tro: Det är helt enkelt att hoppas på bevis på företeelser som ingen har sett.

----

Uppdrag Gransknings avslöjande reportage angående imamernas reaktionära uppfattningar lämnar inte kulturvänstern någon ro. Man menar att programmet var "olyckligt" i och med att det kan ge de islamofobiska krafterna vatten på sin kvarn. Kanske skulle man helst se att det infördes någon form av censur när det gäller dessa ömtåliga frågor.
Kanske har kulturvänstern missuppfattat att religionsfrihet även innefattar rätten att kritisera religioner. När det gäller kritik av andra religioner, t ex kristendomen, har kulturvänstern aldrig åberopat någon form av censur, tvärtom har man livligt och vällovligt deltagit i sådan kritik. Men när det gäller islam är det annorlunda.

----

De senaste rapporterna från klimatforskningen säger att på grund av den globala uppvärmningen kommer havsnivån fram till år 2100 att stiga med 18 till 59 centimeter. Hur var det Al Goore påstod i sin famösa skräckfilm för ett par år sedan? 7 till 9 meter, om jag inte minns fel!

----

Vi lever i en tid där många söker det motståndslösa livet utan förluster och störningar - ett rakt igenom konsumerande liv. I sin essäsamling "Längtan bort" menar Jonathan Franzen att smärtan är en nödvändighet:"ett naturligt tecken på, att man är vid liv i en värld som bjuder motstånd".

----

Hitta något som är viktigare än vad du själv är, och ägna ditt liv åt det. (Daniel Dennett)

Det är tänkbart att livets härlighet ligger fördolt, djupt ner, men att man kan kalla fram den om man bara använder dess rätta namn. (Kafka)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar