Summa sidvisningar

söndag 27 maj 2012

Alltid på en söndag

Ljuset finns
hos de människor
som i sig själva
har den makt
som har makt
att motstå all makt.
(Göran Sonnevi)

----

Ett av samhällets stora problem: Allt fler unga passerar grundskolan som funktionella analfabeter. Vilket i förlängningen betyder att ett växande antal unga varken kommer att bli lönsamma eller att få ett bra liv som vuxna. I stället går de mot en framtid i arbetslöshet och utanförskap, ekonomiskt, språkligt, socialt och kulturellt. De kommer att vara beroende av långvariga försörjningsstöd, som i sin tur lätt ge kriminalitet som en extra inkomstförstärkning. Oroande är att så få politiker inte tycks inse faran med dagens ojämlika skola, en skola som politikerna själva har skapat. Nästan en fjärdedel av pojkarna når i dag inte ens upp till den grundläggande nivån i läsförståelse. De svaga eleverna presterar allt sämre, medan de högpresterande ligger kvar på oförändrad nivå.
Föräldrar med ambitioner för sina barn placerar barnen i en bra skola, vilket i sin tur medför att skolan totalt blir allt mindre likvärdig.
Personer med bristande utbildning kan möjligen i viss omfattning finna sysselsättning med okvalificerade jobb, men denna typ av jobb är tyvärr på snabb avveckling i Sverige genom den pågående utflyttningen av sådana jobb till låglöneländer.

----

Dilsa Demibag-Sten skriver i G-P under rubriken:"Det fria ordet är inget kafferep."
Ett sant pluralistiskt samhälle tillåter även olika tankeströmningar, trosbekännelser och val av livsstil. Det som i utbildningsväsendet kallas för kritiskt tänkande. För att denna samhälleliga grundton ska kunna kultiveras förutsätts en viss förståelse och tolerans för den nödvändiga friktion som måste uppstå för att mänskligheten ska vandra sig vidare på en stig som leder till framsteg för såväl individen som samhället i stort.
Multikulturalistisk politik tror inte på individens förmåga att att hantera en, stundom hård, kritisk idédebatt. Det fria ordet är dock inget kafferep och yttrandefrihet en förutsättning för en välfungerande demokrati. Alla måste tåla att få sin världsbild ifrågasatt, de lättkränkta tillför inte mycket till mångfalden.
Utan möten mellan och nötning av idéer stagnerar mänskligheten. Det intellektuella stiltje som uppstår när alla tassar på tå underminerar alla möjligheter att bygga en samhällsgemenskap.

----

När du funnit Sanningen finns ingen väg att gå tillbaka och du kommer att bli ensam.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar