Midsommarnatten
O göksång, vemod, vit melankoli
i junis natt, som lönlös längtan föder
till någonting som aldrig fanns!
(Arvid Mörne)
----
Mircea Cártárescu skriver i Dagbok den 24 juni 1999: Läsningen framkallar drömmar och konstruerar fantasin, därför att den framför allt är en synövning: det man ser när man läser är egentligen svarta tecken på vitt papper, men stöder man sig på dem som på gjutformar bygger man sedan fiktivt, halvgenomskinligt och illusoriskt. De elektroniska medierna däremot som ger färdiga bilder hämmar visionen och fantasin. De gör hjärnan steril. Jag läser, alltså fantiserar jag. Jag fantiserar, alltså finns jag till.
Kanske något att tänka på för alla oss som slösar bort allt för mycket värdefull tid genom att glo på andefattiga och meningslösa tv-program. Samtidigt som staplarna av olästa böcker, varav de flesta med värdefullt innehåll, växer.
----
Hörde i radion att det finns minst 7000 (sjutusen) olika språk i världen. Om språkförbistringen skrev teologen Samuel Ödmann 1811: Jag tror att Moses berättelse om språkförbistringen (Babels torn) låter sig förklaras utan underverk. Rabbinernas fabel om 70 tungomål, som därvid uppkommit, synes mig lika trovärdigt med det de tillägga, att Tornet redan var så högt, att folket började höra Änglarna sjunga. Sannolikt var här blott fråga om en föreningspunkt; må hända en förskansning till inbördes försvar, som slutade med oenighet.
----
Hur kan man planlöst rusa omkring när det finns doftande och färgrika blommor att ta till sig, böcker att läsa, platser att besöka och berättelser att skriva. Det finns så mycket att uppskatta i denna värld. Livet går inte i repris, det finns bara här och nu. I stället för att slösa bort delar av livet på tv-tittande, låt hjärnan arbeta med något bestående. Försök att uppskatta det enastående faktum att du lever. Att veta att man lever och verkligen inser betydelsen av detta är den bästa känslan i världen.
----
Alla politiska tal och skrifter är i stort sett alltid ett försvar för det oförsvarliga. Förskönande tvetydigheter i alla dess former inte bara snedvrider vårt språk, utan också vårt tänkande. Samtidigt som vi som bäst behöver precision i ord och handling.
----
Om den nyligen bortgångne författaren Ray Bradbury berättas att han under i stort sett hela sitt liv avslutat sitt middagsmål med en efterrätt bestående av gräddglass med vaniljsmak och chokladsås. Trots denna av många ansedd som hälsofarliga kost, blev Ray Bradbury hela 92 år gammal. Hans valspråk var:"Hoppa från klippan och bygg dina vingar på vägen ner."
----
En annan författare med vådliga hälsovanor är Michel Houellebecq, som enligt egen utsago röker fyra paket cigaretter om dagen! Vilket nästan syns på honom.
Om litteraturen säger Houellebecq, att det han mest beundrar i litteraturen är dess förmåga att få mig att gråta. Det finns två komplimanger som jag verkligen uppskattar:"Den fick mig att gråta," och "jag läste hela natten. Jag kunde inte sluta."
----
Enligt Gallup tror bara 15 procent av de vuxna amerikanerna att människan utvecklats utan ledning av en gudomlig makt. 46 procent tror att Gud skapade människan. Anmärkningsvärt är att dessa procentsatser varit i stort sett oförändrade sedan Gallup började ställa dessa frågor för 30 år sedan. Detta visar hur motståndskraftig religionen är mot fakta som stöttas av stora mängder bevis.
----
Den farligaste människan för makten är den som tänker själv.
----
Tar man hänsyn till hela livscykeln för ett eldrivet fordon, kan CO2-utsläppen bli lika stora som från ett liknande fossildrivet fordon. Laddar man dessutom batterierna med kolkraftsproducerad el blir kalkylen ännu sämre. Så eldrivna fordon är egentligen inget alternativ till dagens fossildrivna fordon om man vill uppnå fördelar för klimatet. Det radikala alternativet är att drastiskt minska resandet både lokalt och globalt. I varje fall gäller detta med hänsyn till dagens kända teknik.
I skuggan av detta finns det väl anledning att känna en viss tveksamhet inför den nyetablerade verksamheten i SAAB:s anläggningar i Trollhättan.
----
I Syrien verkar det allt mer oroande när det nu framgår att en konfrontation mellan Ryssland och USA rycker allt närmare. Medan Ryssland mer eller mindre öppet förser al-Assad med vapen, så tycks det vara så att USA genom ombud förser rebellerna med vapen och annan utrustning. Allt talar också för att USA/Storbritannien nu med kort varsel är beredda att gå in i Syrien.
Test.
SvaraRadera