Summa sidvisningar

söndag 5 augusti 2012

Alltid på en söndag

Ur Ordletaren

Om ord är tänger,
vad kan då ordsmeden gripa?
Synonymer.
Den skriv-och läskunnige eleven
längtar tillbaka till förskolan,
språket före språken,
före mannen, kvinnan och ormen,
före häl, före själ.
Med orden föddes skiljetecknen.
Ur vältaligheten uppstod
stammandet och stumheten.
Ordletaren drömmer om det helgjutna.
Hellre helgjuten gris
än felgjuten människa.
Till och med en tredelad fluga
skulle kunna duga.

(Werner Aspenström)

-----

Om vi lider av sjukdom, fattigdom eller olycka, tror vi att vi ska vara nöjda den dag då det upphör. Men även där vet vi att det är falskt, så snart man vant sig vid att man inte lider vill man något annat. (Simone Weil)

____

Sedan en tid tillbaka läser jag åter ur Gombrowicz "Dagboken 1 - 3". Det var ett ganska säreget förhållande till den klassiska musiken som Gombrowicz hade. Egentligen var det bara en av de stora musikskaparna som fann nåd hos honom, nämligen Beethoven. De övriga stora musikskaparna som Bach, Mozart, Chopin, Wagner, Debussy, Stravinskij m fl beskrivs som lättviktare jämfört med Beethoven. Han beskriver Beethovens musik som ett numera ouppnåeligt mål. Det värdefullaste med hans musik är att
den aldrig kommer att kunna upprepas. Skogar, lundar, bäckar och källor, blomsterängar och susande sädesfält - friskhet, yppighet, ungdomlighet, underbart bördig mylla - sådan är den musik som Gud har påbjudit, och dess stegrande krafter var man tvungen att tygla. Vilken rikedom av sång! Vilket flöde av harmoni! Ja musiker, under dessa välsignade tider var Formen människorna bevågen. Och Beethoven, den lyckligt lottade, han kom till världen just mot slutet av den tiden, när redan naturligheten började ta slut och konstfärdigheten fick luft under vingarna. Vilken lyckostund, musiker! Att förena natur och konst var lika lockande för honom som att transformera sonatformerna, redan så förfärande uttänkta och disciplinerade, men fortfarande friska och spontana. Sådana pastoraler mellan naturen och konsten får mänskligheten inte ofta uppleva, och när det väl har hänt glömmer den inte det på mycket länge...
Beethoven är alltså numera ett ouppnåeligt mål. Det värdefullaste med denna sång är att den aldrig kommer att kunna upprepas, slutar Gombrowicz.

-----

Pasolini menade att konsumismen är skyldig till ett slags antropologiskt folkmord och inte minst tog den ifrån de fattiga deras självkänsla - men inför detta förblev, klagade han, människor "apokalyptiskt passiva". Likgiltigheten som vår tids apokalyps.

-----

Den pedagogiska grunden i vårt samhälle urholkas för närvarande av en stigande ström av medelmåttighet som hotar vår framtid som nation och folk. Vad som var otänkbart för en generation sedan har nu börjat uppstå - andra matchar och överträffar vår utbildningsnivå. Risken är att vi inte bara är bundna till förlorad position när det gäller produktion av strategiska varor, utan att vi också ser en omfördelning av den utbildade kapaciteten till världen i stort.
Kunskap, lärande, information och skicklig intelligens är de nya råvarorna i den internationella handeln. Hur står vi oss i den konkurrensen?

-----

Gore Vidal, som gick bort i veckan i en ålder av 86 år, var inte väl sedd av det etablissemang som han hade en bitter syn på. Så här uttryckte han sig om dagens amerikanska ledarskap:"Dagens offentliga personer kan inte längre skriva sina egna tal eller böcker och det finns belägg för att de inte kan läsa dem heller."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar