Summa sidvisningar

söndag 13 januari 2013

Alltid på en söndag

Var inte rädd.
Var inte rädd för stillheten.
Böj dig inte för dem
som stormar mot stillheten.
Var inte rädd för suset i den inre skogen.
för halvtonerna, kvartstonerna,
bortdöendet,
som kan vara en begynnelse...
Den inre skenbilden är inte lögnaktigare
än den yttre vrångbilden.
Inblick hjälper inte mot allt.
Grisen blir inte renare,
gåsen inte klokare,
åsnan inte fogligare,
men haren blir lite mindre harig
när den korsar det öppna fältet.
Försök!
Var inte rädd.

(Werner Aspenström)

-------


Vi fortsätter vår idétomma vandring mot framtiden och tänker tillbaka på den tiden när folk var så dumma att de tänkte på framtiden.

------

När kapitalismen nått sitt mål lämnar den oss med en förfärande tomhet - det materiella kan inte någonsin fylla våra andliga behov. Hur mycket av materiella tillgångar vi än överöses med återstår till slut endast känslan av otillfredsställelse.

------

Svensken är idag så politiskt korrekt att han ur en icke svensk synvinkel framstår som dum. Men allt bottnar nog i svenskens nedärvda respekt för auktoriteter. Och det kan givetvis kallas för dumhet.

------

De olika och pågående krigshandlingarna i vissa afrikanska länder har alla i grunden religiöst ursprung. Mord, våldtäkter, förtryck och allmän förstörelse utgör huvudingredienserna i dessa religiösa uppgörelser.

------

97 procent av Afghanistans BNP består av internationellt bistånd och främmande nationers militärverksamhet där. Under år 2014 kommer den utländska militära närvaron att upphöra, dvs Afghanistan kommer att bli helt beroende av internationellt bistånd. Kommer Karzais regering, som är djupt ansatt av korruption, att kunna administrera detta och samtidigt hålla de militanta och välbeväpnade islamistiska grupperingarna på mattan? Det finns anledning för att hysa oro inför den kommande utvecklingen.

------

Elie Wiesel: Om Gud är allsmäktig hade han kunnat förhindra Förintelsen. Om han inte kunde förhindra den är han maktlös och till ingen nytta. Om han hade kunnat förhindra den och valde att inte göra det är han ett monster.

------

Karen Armstrong: De av oss som haft bekymmer med religionen finner det befriande att slippa den Gud som terroriserat vår barndom.
En lidelsefull och hängiven ateism kan vara mer religiös än en trött och bristfällig teism.
En allsmäktig,allvetande tyrann är inte olik denna världens diktatorer som reducerar allt och alla till kuggar i ett maskineri som de själva kontrollerar. Den ateism som förkastar en sådan Gud gör det med rätta.

Gud är varken god, mäktig eller intelligent i någon begriplig mening. Vi kan inte ens hävda att Gud "existerar" eftersom vår uppfattning av existensen är alltför begränsad. Gud har reducerats till en projektionsyta för våra föreställningar om oss själva, religositet till något mysigt, kyrkan till en klubblokal. I ivern att göra religion tillgänglig och begriplig för alla har vårt religiösa språk tömts på innehåll, mystiken rationaliserats bort och det intellektuella prövande samtalet bannlysts. Religionens uppgift är inte att lösa problem - religionen hanterar mysterier.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar