Summa sidvisningar

söndag 27 januari 2013

Alltid på en söndag

Snön ligger kvar

De ensamma
svarta
grenarna
Alla moln samlas
Fördröjer allt evigt
och allt liv
allt annat
i människornas rike
Rakt upp för den
runda backen
där alla träden står
Allt som är
rörligt samlas
Allt som kan
börja
dras in.

(Ann Jäderlund)

------

Ögonblicket fångas inte genom de stora gesterna utan genom det långsamma insupandet av detaljer och avlägsna minnen.

------

Mysteriet med människans existens ligger inte bara i att överleva, utan att finna något att leva för. (Dostojevskij)

------

Dagens politiker är en överklass. De reser tillsammans, äter påkostade middagar med varandra. Och de är många i Europas största parlament och EU:s största regering. De bildar ett helt litet samhälle för sig själva, ett samhälle med en ordning och kultur som totalt skiljer sig från befolkningen i övrigt. Och det är befolkningen, undersåtarna, som betalar den dyra notan. Vad betalarna tycker och tänker ger den politiska överheten fullständigt f-n i.

------

Lögn är ingenting nytt i politiken. Man kan till och med hävda att den är en grundläggande del av politiken. Att säga otroliga saker på ett trovärdigt sätt är konsten att sälja drömmar av stoft. (Charles M Blow)

------

Annie Lööf säger att hon har Margaret Thatcher som politisk förebild. Det ligger nära till hands att undra om Annie Lööf verkligen läst om vad Thatcher stod för politiskt eller om hon inte förstått det. Ett av Thatchers mera framträdande drag var ju att hon medvetet sökte konfrontation före samförstånd.

-------

En bra läsare, en stor läsare, en aktiv och kreativ läsare är en som läser en bok flera gånger. Och jag ska säga dig varför, skriver Vladimir Nabokov. När vi läser en bok för första gången är själva processen att mödosamt flytta blicken från vänster till höger, rad efter rad, sida efter sida. Detta komplicerade fysiska arbete med boken är själva inlärningsprocessen i form av tid och rum, och om vad boken handlar om, står mellan oss och den konstnärliga uppskattningen. När vi tittar på en målning behöver vi inte flytta våra ögon på ett speciellt sätt för att tillgodogöra oss innehållet på bildens inslag av djup och utveckling. Elementet av tid är egentligen ingen faktor vid en första kontakt med en målning.
När vi läser en bok måste vi ha tid till att bekanta oss med den. Vi har inget fysiskt organ, som vi har ögat i fråga om en målning, som tar in helheten och sedan kan njuta av dess detaljer. Men vid en andra eller tredje, eller fjärde omläsningen kan vi på sätt och vis bete oss mot en bok på samma vis som vi gör mot en tavla. Men låt oss inte blanda ihop det fysiska ögat, ett fantastiskt mästerverk av evolutionen, med sinnet, ett ännu mer fantastiskt mästerverk. Sinnet är hjärnan, den övre delen av ryggraden, som borde vara det enda instrumentet som används vid läsning av en bok.

------

Om du vågar möta
din ensamhets smärta
ska din plåga bli stor.
Men din befrielse större.
Och du har funnit din uppgift.
Att leva.

2 kommentarer:

  1. En näve "klokord" att ta med sig in i den nya månanden. Känns både tryggt och stimulerande.

    SvaraRadera
  2. Tack Inkan för att du är en av mina mest trogna läsare!

    SvaraRadera