Summa sidvisningar

söndag 15 januari 2012

Alltid på en söndag

Demokrati och kreativitet. I hela arabvärlden finns icke en folkvald president. (Ännu, ska väl tilläggas, vi vet ju inte vad den "arabiska våren" bär i sitt sköte.) Tolerans finns gentemot personer men inte som institution. Det finns ingen verklig opposition, men detta är västerlandets fel. Västerlandet har konsekvent uppmuntrat och stött diktatoriska regimer. Västerlandet har aldrig brytt sig om folket i de arabiska länderna. Det arbetar för sina egna intressen. Men det är araberna själva som har ansvaret för att skapa demokrati, inte USA. (Adonis intervjuad av Sigrid Kahle 2006)

----

Att skaffa sig bildning är ju det roligaste som finns, så jag förstår inte varför så många undviker det. (Horace Engdahl)

----

Livet är inte ett system för att stödja konsten. Det är tvärtom.

----

Om du inte har tid för att läsa, har du inte heller tid för att skriva. Så enkelt är det!

----

I valet i Egypten är kvinnorepresentationen på valsedlarna mindre än 2 procent. Den "arabiska våren" verkar allt mer övergå till höst, eller som Carl Bildt uttrycker det "det finns anledning till oro". USA och EU står redo att "vräka" pengar över Egypten. Av vilken anledning kan man undra? Både USA och EU har som bekant enorma svarta ekonomiska hål som först borde åtgärdas innan nya bidrag till länder som föredrar sharialagar utdelas.

----

Sverige har överlägset högst andel yrkesarbetande i åldrarna 55-64 år inom de 27 EU-staterna. Ändå säger Reinfeldt att vi måste jobba mer och längre.

----

Skulle du rösta på en Reinfeldt med en Juholt-mustasch?

----

Arbetsförmedlingens tidigare analyschef Berndt Molin säger i Skånska Dagbladet att vi har ett underskott på 450.000 heltidsjobb i Sverige. Detta är givetvis ett stort problem när det idag krävs att alla arbetsföra ska jobba.

----

I det senmoderna samhället finns det otaliga inslag som kan permanenta tillståndet av sömn, och det är fullt möjligt att gå genom ett helt liv upptagen av allt från onlinerollspel, recept på spännande mat, pseudofrågor och ytlig moralism till heminredning, Thailandsresor och pornografi. Betydelsen av att vara vaken är värdefullt, oavsett om bara vi vill kunna skilja på sådant som är viktigt och sådant som egentligen är trivialiteter.

----

Forskarna säger att 99,99% av alla arter som någonsin har funnits nu är utdöda. Kanske är det snart vår tur?

----

Det finns många moderata och anständiga muslimer, men varför hörs aldrig några protester från dessa mot de barbariska, fördömande och högljudda personer som säger sig representera det islam står för? (Richard Dawkins)

----

De av människan orsakade globala utsläppen av koldioxid kommer att skjuta upp nästkommande istid, säger forskarna vid University College i London. "Jag tror inte att det är realistiskt att tro att vi får se nästa nedisning under "naturlig" tid", säger professor Lawrence Mysak.
Vad en ny istid skulle innebära för jorden sammanfattas av Fred Hoyle och Chandra Wickramasinghe;"en ny istid kommer att medföra att större delen av den odlade marken blir obrukbar och medföra en utrotning av de flesta av den då levande mänskliga befolkningen."
Den filosofiska frågan blir om det är att föredra en global uppvärmning före en ny istid?

----

Det är inte bra när folk drar sina egna uppfattningar om det som händer i Malmö.(Sydsvenskan)

----

Två världsledande läkemedelsbolag, Astra Zeneca och Galaxo SmithKline, har lagt ner delar av sin hjärnforskning. Hjärnan har visat sig vara alltför komplicerad och full av nätverk som vi helt enkelt inte förstår.
Vi lever i en värld där allt har knutits ihop i en ointaglig härva av orsak och verkan. Även när vi vet allt om allt kan vi fortfarande inte veta varför det hände. Det är fortfarande det olösta mysteriet.

----

Visdom är den största gåvan en generation kan ge vidare till en annan. (Andrew Zuckerman)

----

Det heter ofta att det är skev mediarapportering som gör att folk tror att samhället blivit våldsammare. Brottsförebyggande rådet, BRÅ, brukar tillhandahålla forskare som visar att kurvorna i själva verket (som uppdragsgivarna - politikerna - önskar) pekar nedåt. Men nog undrar man hur det kommer sig att personalen på sjukhusen, en plats för omhändertagande, numera tvingas utbilda sig i självförsvar.
Övergrepp, verkliga och underhållningsfiktiva, påverkar rimligen människan, gör någonting med henne, får henne till sist att acceptera. Fångas man in av och går upp i och blir en del av mullret, uppfattar man till slut inte ens att det existerar. (Lars Åberg i Sydsvenskan)

----

Det är en sak att luras, en annan att kräva att andra ska dela din villfarelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar