Summa sidvisningar

söndag 29 januari 2012

Alltid på en söndag

Lyssna inte på tänkarna
De som diskuterar metafysik, religion och politik
I sina försök att finna sanningen om livet
Det är så lätt att gå vilse bland sina tankar
Lyssna inte på dem
Sätt händerna över öronen
Lyssna på det!
Det låga gåtfulla mullret från blodet
Som flödar ut och in
Under ditt vita kött
Det stiger upp i din mage likt en fontän i purpur
Det breder ut sig i din hjärna som en knallröd blomma
Det väser runt om i de mörka hålorna i ditt hjärta
Blodets hemliga rörelser
I det ändlösa mörkret i moderlivet
Långt innan tankarna i din hjärna ens började röra sig
Bröt de röda vågorna in mot de ensliga stränderna i din hjärna
Minns det bultande hav där ditt liv började
Lyssna på de mörka rörelserna i ditt kött
Det är lätt att gå vilse i sina tankar
Men blodets röst har aldrig fel

(Gerald Murnane, tolkning: Lars Ahlström)

----

Likt en blek måne
lyser jag med lånat ljus

----

Även den starkaste barriären av desinformation tål inte ett konstant flöde av sanning.

----

Boktryckarkonsten, Gutenbergs uppfinning, gjorde sin samtid betänksam: kyrkan skulle mista sitt kunskapsmonopol när oupplysta läsare fick tillgång till kunskap som de inte kunde hantera. Redan på 1600-talet klagade många över den "informationströtthet" som överflödet av böcker medförde för den som ville följa allt det nya som gjorts tillgängligt
Vad ska vi då idag säga som överöses av enorma kunskapsmängder under allt kortare tid? Och blir det någon plats för det självständiga tänkandet?
Winifred Gallagher skriver: Vi konsumerar redan fyra gånger mer data, e-post, tweets, sökningar, musik, film, video och traditionella medier, än vi gjorde för bara trettio år sedan, och detta överflöd visar inga tecken på avmattning. För att kunna trivas mitt i en aldrig tidigare skådad mängd nyheter, måste vi övergå från att vara enbart sökare av det nya till att bli finsmakare av det. Vi måste lära oss att filtrera bort allt det oviktiga. Min förhoppning är att vi som en kultur, som samhälle och som individer, ska finna ett sätt att övervinna denna omåttliga aptit för nyheter och lära oss att finna de lager av rikedom som döljs under den skummande ytan av allt det nya. Annars kan det lätt bli som Joan Didion skriver:"Jag tappade tråden."

----

Det förflutna är nuet. Den kulturella luften omkring oss är som en dimma som skymmer vår förmåga att bygga ett unikt nu. Vad vi har är i stället ett ögonblick som består av några aktuella inslag draperade med tidigare händelser och deras estetik, som att klä upp någon i andras kläder snarare än att uttrycka sin egen stil.
Om vi inte trivs i nuet och vi oroas över framtiden, måste vi ta tillflykt till en romantiserad dåtid. Det förflutna kan fungera som ett tröstätande. Det känns skönt att krypa upp i förhållandevis lyckliga perioder. Och det känns bra för en stund även om du innerst vet att det inte är det.

----

Jämfört med dagens teoretiska filosofer var Platon en filosof som har något begripligt att säga till dagens icke-filosofer.

----

Den som under en tid använt internet kommer snart till den punkt där han slutar att planlöst surfa på den digitala motorvägen. Internet blir för stort för att kryssa fram där utan karta och kompass. Vi besöker våra bokmärken och vi blir bättre och bättre på att se till att vi inte avviker från våra virtuella gränser. "Curatorerna" börjar ersättas av "vänner", som förmodligen delar samma intressen som dina egna. Twitter är ett bra redskap för att leda oss till "rätt" människor.
Internet kan alltid ge dig vad du vill, men du kanske inte får det du behöver.

----

Vetenskapen i sig har en rörlig horisont och vi kan veta mer och bättre hela tiden om vi är öppna för det. Vad som var entydigt sant i går kan synas tvivelaktigt i dag.
Inom vetenskapen måste ett experiment, för att tas på allvar, vara repeterbart. Kontroversiella resultat måste vara repeterbara, annars behöver vi inte tro på dem.

----

Att acceptera verkligheten för vad den är, kan vara mycket befriande.

----

Min främsta invändning mot religioner är inte att de är skadliga. Min huvudsakliga invändning är att de har fel.
Jag förstår att många människor får tröst och gemenskap och andra bra saker från religionen. Mitt problem är bara att jag tror inte religioner är sanna och att de i många fall gör mer skada än nytta. (Greta Christina, freethoughtblogs.com)

----

De skönlitterära texterna ger oss stigar att följa. Både vårt mentala och sociala liv består av de spår som konsten ger i form av minnen och drömmar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar