Summa sidvisningar

söndag 1 januari 2012

Alltid på en söndag

Så som dyningen innan vågen
en aning om det kommande.
Jag vill inte säga att jag vet
men att något inom mig vet.

Stoltheten, maktens dödssynd.
När den kväver ödmjukheten
är tiden inne.

Vattenfåglarna glider bort
ljudlöst, ljudlöst.

(Helena Anhava, tolkning: Bo Carpelan)

----

Jag vårdar mina böcker och skulle inte kunna leva utan att läsa - och skriva. (Dominiquie Browning)

----

Horace Engdahl i Axess:"I medvetandet hos den 19-årige barbar jag den gången var, i det hav av okunnighet jag bar inom mig, steg det upp en ny, okänd kontinent. Det var den klassiska västerländska civilisationen"

----

2012 kommer att bli ett rågbrödsår, spår danska Politiken.

----

Från den största vetenskapsman till den mest ödmjuka hantverkare, är varje hjärna inom varje kropp angripen av förutfattade meningar och tankemönster som leder vilse utan att hjärnan uppfattar det. Så du är i gott sällskap! Oavsett vilka idoler eller mentorer du har, de är alltför benägna för falska spekulationer.

----

"Sinnet" är lika abstrakt begrepp som "själ". Det existerar helt enkelt inte i fysisk form.

----

Kan ett bevisläge i ett oändligt universum fastställas som ett faktum?
Om ett oändligt universum vet vi egentligen oändligt lite.

----

Litteraturen kan i bästa fall ses som en brygga mellan verklighet och fantasi, som en kompensation för en platt verklighet.

----

Det jobbiga med att läsa Umberto Eco är att i alla hans romaner gör hans oerhörda bildning och beläsenhet och hans strävan att få med allt han vet, läsningen till ett svårövervinnerligt motstånd.

----

Göran Greider menar i en krönika att religionen om den eviga tillväxten nu har nått sin ände. Vi lever nu i slutet av den nyliberala eran. Språket vänder. Förnyare är alla de som nu vill dra ett streck för trettio års nyliberalt experimenterande med världens befolkningar. Människan är i grunden en genuint samarbetande och empatisk varelse, det är det som gjort henne framgångsrik i evolutionen. Människan har överlevt genom att samarbeta! Naturvetenskapen ger en bild av människan som är en radikalt annan än den nyliberala ideologin velat ge oss. Att den nyliberala dimensionen kunnat utvecklas så starkt beror på den mäktiga medialiseringen. Eftersom den i grunden är kommersiell bidrar den mer än mycket annat till att smula sönder politiska kollektiv. Vi har omdefinierats från medborgare till mediakonsumenter. Vi är extra försvarslösa just därför att de sociala rörelserna inte längre utgör en balanserande faktor.
Man kan hålla med Greider om mycket i detta,men hur startar vi rörelser? Det är den avgörande frågan.

----

Listan över saker som människan bevisligen är bättre på att utföra än datorerna krymper dramatiskt.

----

I ett av Sydafrikas torraste områden, Karoo, planerar oljebolaget Shell att borra tusentals naturgasbrunnar. Dessa brunnar kommer att anläggas med hjälp av en ny borrteknik som kräver mer än en miljon liter vatten för varje nyborrad brunn. Dagens jordbruk i området lider redan en besvärande brist på vatten och ett ytterligare uttag av det livsnödvändiga vattnet vore en katastrof och skulle i stort sett omöjliggöra fortsatt jordbruksverksamhet. Befolkning och experter protesterar medan politikerna verkar obeslutsamma

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar