Summa sidvisningar

söndag 16 september 2012

Alltid på en söndag

Resignation

Håll dina tankar borta från allt som är förbi:
att grubbla på det förflutna väcker bara saknad.
Håll dina tankar borta från vad som händer härnäst:
att grubbla över framtiden fyller en med fruktan.
Bättre att sitta om dagen som en säck i sin stol,
bättre att ligga om natten som en sten i sin bädd.
När maten kommer, så håll munnen uppspärrad.
När sömnen kommer, lägg ihop dina ögon.

(Po Chy-yi, övers Per Erik Wahlund)

-----

Filosofen Sören Kirkegaard var inte bara en filosof, han var även en skönlitterär författare av rang. Ett avsnitt ur hans "Förförarens dagbok" här nedan ger ett lysande exempel på hans poetiska förmåga, som här lyser igenom med sällsamt lyster:
"Det var på den stig som löper mellan Nörre-och Österport. Klockan var omkring halv sju. Solen hade förlorat sin kraft, endast erinringen om den bevarades i ett milt sken som bredde ut sig över landskapet. Naturen andades friare. Sjön var stilla, blank som en spegel. Belgdammens ombonade husfasader speglade sig i vattnet, som längre ut var mörkt som metall. Stigen och byggnaderna på andra sidan lystes upp av kraftlösa solstrålar. Himlen var klar och ren, bara en enda lätt sky gled obemärkt över den, lättast att skönja när man fäste blicken på sjön, över vars blanka panna den försvann. Inte ett löv rörde sig.-Det var hon. Mitt öga har inte bedragit mig, även om den gröna kappan skulle kunna ha gjort det. Oaktat jag nu under så lång tid varit förberedd på detta, var det mig ändå omöjligt att hålla tillbaka en viss oro, ett stigande och fallande likt lärkans som på ett närliggande fält lyfte och sjönk i sin sång. Hon var ensam. Hur hon var klädd har jag åter glömt, och ändå har jag nu en bild av henne."

-----

I veckan fyllde pianisten och jazzlegenden Bengt Hallberg 80 år. Grattis Bengt! Lite i efterhand, men ändå. För några år sedan gick Bengt i samband med sin hustrus svåra sjukdom och bortgång, in i en djup depression som gjorde det omöjligt för honom att fortsätta spela. Efter några års tystnad och en ny kvinna i sitt liv, har Bengt nu återfått lusten att spela. Redan har han gjort några bejublade framtädanden och en ny turné ligger framför.
Själv hade jag under början av 60-talet förmånen att få lyssna på Bengt live, då tillsammans med andra storheter på den svenska jazzhimlen. Det var Arne Domnerus, Putte Wickman, George Riedel, Egil Johansen och den nyligen bortgångne Rune Gustavsson, som spelade tillsammans med Bengt Hallberg. En oförglömlig upplevelse för en jazzälskare.

-----

Är det någon som sett, hört eller läst något om vad som hänt i Syrien under den senaste veckan? Svenska medier har till 80 procent varit uppfyllda med Persson & Schibbye. Resten har upptagits av islamisternas handgripliga protester mot USA.
Tur att internet finns. Hur skulle man annars kunna hålla sig uppdaterad om det som händer i omvärlden?

-----

Där våldet börjar har orden som regel redan försvunnit.

Att ta fram språk är att skaffa sig kunskap - och tanken kan bara färdas i språk, men allvetande kan ingen någonsin bli, eftersom vetandet aldrig upphör att förmeras.

Att anse att språk bara är material är en form av reduktion. Orden är en självständig värld frigjord från övriga världen. Ett slags frihetsrike eller ljudrike, där jaget upptäcker sig själv som existerande. Språk är den högsta möjligheten.

Språket är inte bara ord. Det andas. det öppnar sig och sluter sig. Stöts fram eller sipprar stilla ut ur en människa och in i en annan. Med sina drömmar.
Så många former av andning censureras. I sången och dikten andas språket friast.

(Ur "Över vattnet går jag" av Pia Tafdrup)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar