Summa sidvisningar

söndag 9 september 2012

Alltid på en söndag

Tiden går inte
den blir stående
på stället
väntar
ser sig lite omkring
och visslar
Så vänder den sig kanske
och går tillbaka
När den till slut kommer
är det nästan alltid
för sent

Det verkliga livet, det enda
som efterlämnar något spår
skapas av stillhet.

(Nina Malinovski, övers Thomas Nydahl)

-----

Barbro Lindgrens senaste bok "Även en ihålig nöt vill bli knäckt" betecknas som en tankebok. Monika Tunbäck-Hanson har läst den och skriver i G-P:"Med ålderdomen nafsande i hälarna läser hon filosoferna på kvällarna och ´deras tillkrånglade förklaringar om alltings obegripligheter.´Känner igen sig eller inte, prövar sina tankar mot deras. På dagarna vandrar hon och hunden Mimmi runt på Öland, genom byn och över markerna. Hon räddar skalbaggar och flugor som fastnat i spindelnäten, tittar på Svens hästar, kommenterar naturens härligheter, medan månaderna går från februari till november och Khadaffi sprider död över sitt land. Skenbart enkelt blandas vardagligheter med livsfrågor, de som handlar om livet och döden och allt däremellan. Tycker ibland att hon har lite av samma underfundiga humor som poeten Bengt Berg. Hon slutar boken med:´Inte förrän nu har jag förstått hur fullständigt obegripligt allting egentligen är. Men jag är inte ensam. Filosoferna följer tätt i mina spår - eller rättare sagt, jag i deras.´
Det är väldigt roligt att i Barbro Lindgrens sällskap inte begripa. Känns nästan som jag blir aningen klokare av det."

-----

De traditionella medierna är helägda och manipulerade av den styrande eliten. Ett minskande antal människor tror fortfarande på vad de hör av det som kommer från media, som om det vore ett evangelium. Detta även när de redan accepterat att medierna är köpta och styrda av elitens styrenheter. Att erkänna att medierna inte är annat än propagandamaskiner och en form av tankekontroll, är de första stegen mot att kunna kritiskt tänka bortom mediernas konforma meddelanden.
Det är viktigt att förstå och inse att vi är alla mer eller mindre indoktrinerade och hypnotiserade. De idéer vi hyser är sällan våra egna. Ingen av oss är född "vaken", men vi har alla möjligheten lära oss att se. Den styrande eliten har två mål: makt och kontroll. Detta gäller nationellt såväl som globalt. Det viktigaste verktyget som makten använder är lögnen.

-----

Det spamm som kallas underhållning på tv är en hädelse, en grav förolämpning mot det mänskliga intellektet.

-----

Efter alla filosofiska och teologiska spetsfundigheter kommer man till en punkt där det bara återstår en slutsats: Vi har bara ett liv - gör det bästa av det!

-----

Dogmer - religiösa, politiska, vetenskapliga - uppstår ur den felaktiga tron att tanken kan omfatta verklighet och sanning. Dogmer är kollektiva konceptuella fängelser. Det märkliga är att människor älskar sina fängelseceller eftersom de ger dem en känsla av trygghet och en falsk känsla av att "Jag vet". (Eckhart Tolle)

-----

Inriktningen i Europa att se Lissabonfördraget som en demokratisk höjdpunkt känns som ett ovärdigt falskspel. Detta fördrag innebär i klarspråk att alla viktiga beslut framöver kommer att fattas av en ej folkvald byråkrati, oåtkomlig för medborgarna som tvingas att leva efter besluten. Europa närmar sig den gräns vars överskridande ger oss en fullt utvecklad diktatur.

-----

Med lyckan är det konstigt. Den uppenbarar sig när du inte söker den eller anstränger dig för att vara lycklig. Då finns den där oväntad och du upptäcker skönheten i att vara. (Krishnamurti)

-----

Stephen Hawking: Vi måste dra en skarp linje mellan användningen av Gud som en metafor och tron på en allvetande skapare vars händer format kosmos.

-----

Kristendomens grundideologi härleder sig från assyrisk och sumerisk tro.

-----

En av de allvarligaste förändringarna i Sverige under de senaste decennierna menar jag är den praktiska inskränkningen av yttrandefriheten. Särskilt inom vissa områden gäller det att vakta sin tunga. Håller du inte med, så håller du i alla fall käft om du vet ditt eget bästa. (Helena Edlund, präst i Sv kyrkan)

-----

Långvarig stress får hjärnan att krympa (källa: Nature Medicine). Kommer vårt nuvarande höghastighetssamhälle att krympa våra hjärnor? Med tanke på hur vissa människor idag beter sig kan man befara att processen redan är långt framskriden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar