Summa sidvisningar

söndag 24 april 2011

Alltid på en söndag.

Enligt Wikipedia: Ett postmodernt samhälle karaktäriseras av att tilltron till objektiva sanningar raserats, inga ideologier eller religioner anses längre tillförlitliga och tilltron till vetenskapen har gått förlorad. Postmodernismen är en tid då gränser suddas ut, och där ingenting på förhand är givet. Den postmoderna människan är både rot-och rastlös och livet ses som en serie tillfälliga förflyttningar och rollbyten. Människors satsningar förläggs i hög grad till individuella projekt och jakten efter nu-upplevelser.
----
Det kan vara av intresse att veta att alla tidigare civilisationers undergång har haft ekologiska orsaker. Därför finns det stor anledning tro att den nuvarande civilisationens undergång kommer att ha ekologiska orsaker. Man kan aldrig i tid leva på att använda mer resurser än vad som egentligen står till buds, dvs utnyttja ohållbara resurser. Att, som vi idag gör, bygga ett samhälle baserat på evig tillväxt, är att hänge sig åt en dröm om ett framtida Utopia.
----
En berättigad fråga: Vad har den nuvarande politiska ledningen för vision om framtiden? Förutom nya jobbskattesänkningar ser det förvånandsvärt tomt ut i visionskatalogen. Finns det inte några visionärer alls kvar inom den borgerliga maktsfären? Kultur och borgerlighet tycks ha blivit varandras motsatser, vilket möjligen kan ses som orsaken till visionslösheten. Ett samhälle som styrs av enbart teknokrater blir lätt ett farligt samhälle.
----
Tänkvärt: Det var bara i Sverige och Danmark som folket tilläts att rösta om EMU, och båda sa nej. Detta säger väl något om det demokratiska underskottet i EU, som är och förblir ett rent politikerprojekt. Dock visar all historik att imperiebyggen oftast (alltid?) slutat med upplösning och sönderfall, och sett ur den synvinkeln går EU en osäker framtid till mötes.
----
Mera tänkvärt: Människan är av naturen köttätare. Vegetarism är inte naturligt utan är ett modernt "problem". Få människor tycks idag ha detta klart för sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar