Summa sidvisningar

söndag 6 februari 2011

Alltid på en söndag.

Media idag - inte minst kvällspressen - är den drivande kraften i den pågående processen med att infantilisera befolkningen. Motkrafterna är få och den som önskar berika sinnet med något bestående, får söka sig till den klassiska litteraturen eller till en handfull seriösa sidor på nätet.
Beteckning kultur säger idag ingenting om innehåll och kvalité, vad som helst kan dölja sig under det begreppet. När människorna förlorar sitt språk och de mister kontakten med det förflutna och idéernas värld, kommer deras liv från den stunden att cirkla runt det mest elementära och primitiv behovstillfredsställelse - de upphör att vara människor i egentlig mening.
---
Monica Renstig, vd och en av Reinfeldts favoriter, säger i SvD att svenska kvinnor måste arbeta mer, annars når de inte topp-positionerna i samhället.
Men är det inte så att alla - även männen - jobbar för mycket idag? För trettio år sedan strävades allmänt efter att korta arbetstiden, idag ska alla (måste?) jobba både mer och längre.
---
Människor fyller idag sina inre behov genom yta, lyx och livsstilskonsumtion.
---
Finansinspektionen har nu kommit fram till att bristande matematikkunskaper hos ungdomar ligger bakom mycket av de svårigheter många ungdomar idag har med att sköta sin privatekonomi. Den praktiska nyttan av matematiken är att man övar sig i att tänka klart och logiskt. Nog så viktiga egenskaper även när det gäller privatekonomin.
---
Journalisterna har utvecklats till att agera som politiska aktörer med sin egen agenda. De har blivit alternativa makthavare.
---
Professor Birgitta Almgren har efter många om och men, fått regeringens tillstånd att bedriva forskning bland de hemlighetsstämplade s k Stasi-akterna. Dock får hon inte, med hot om fängelse, avslöja några namn från akterna. Så mycket har dock kommit ut att journalister är överrepresenterade bland de inblandade, och detta är väl huvudsakliga skälet till medias tystnad. Ej helt överraskande finns både SVT och SR representerade bland de inblandade.
Märkligt nog är det bara SD som kräver att Stasi-arkiven öppnas. Vad har de övriga att dölja?
---
Verkligheten är en fördom skriver Tanja Bergkvist. När det gäller Försvarsmakten, polisen och brandförsvaret gäller numera att "de fysiska kraven sänkts medan värdegrundskraven höjts". Det anses som odemokratiskt att en man ska kunna lyfta mer än en kvinna, därför sänker man kraven för fysisk prestation. Verkligheten måste ignoreras, det är inte teorierna det är fel på utan verkligheten.
---
Det som nu pågår i t ex Egypten är en "proletarisering" av medelklassen. Unga med akademisk utbildning finner ingen framtid. Ofta studieskulder och inget hopp för jobb utgör grogrunden för uppror mot samhället. Man kanske kan tala om "överutbildning" när akademiker spottas ut ur skolsystemet på löpande band, utan att det skapas jobb för dem att söka.
Men har vi inte i viss mån samma problem i Sverige och Storbritannien? Men upproren, i varje fall i Sverige, lär nog dröja.
---
I Zurich finns en bokhandel som i sitt sortiment bara har böcker om hur man botar sin ångest och depression. Lönsamheten lär vara god.
---
Varför diagnostiseras allt fler barn och ungdomar som lidande av ADHD? Lever vi fel, eller vad beror det på?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar