Summa sidvisningar

fredag 14 januari 2011

Fredagsmix

I veckan har LO-basen Vanja Lundby-Wedin meddelat att hon kommer att avgå under 2012. Självklart vill hon nu kunna åtnjuta sin rundligt tilltagna pension efter det hon fyllt 60. Hur många av hennes betalande medlemmar kommer upp till sådana förmåner? De får oftast höra att de måste jobba till åtminstone fram tills de fyller 67 år.
---
Enligt en rapport som PRO beställt är Sverige det enda landet som beskattar pensionärer mer än löntagare.
---
Den legendariske jazzpianisten Bengt Hallberg kommer att göra comeback efter flera års frånvaro från scenen. Bengt Hallberg, som fyllt 78 år, spelade under många år tillsammans med Arne Domnerus, George Riedel, Rune Gustavsson, Egil Johansen m fl. Själv lyssnade jag på det gänget under en konsert i Hässleholm 1958. Det var en högtidsstund!
---
Vi har i veckan kunnat läsa att Ulf Lundell ställt in sin nästan helt slutsålda vinterturné. Sjukdom sägs vara skälet och det låter ju oroande. AftonBladet har efter flera försök lyckats komma i kontakt med Lundell i hans hus på Österlen. Man han lämnade endast ett besked:"min sjukjournal är min och inte medias". Vi får hoppas på det bästa.
---
James Joyce ´s "Odysseus" anses som en av världshistoriens klassiker. Men hur många har verkligen läst den? Hela? Själv har jag försökt ett flertal gånger, men aldrig lyckats med att ta mig igenom den.
---
Lars Ohly är beredd att sitta kvar trots de alltmer högljudda kraven på hans avgång. Jonas Sjöstedt är en av de utpekade efterträdarna. Med Sjöstedt som partiledare vore det nog ett fall framåt för (V). Han är en utpräglad pragmatiker, dvs motsatsen till Ohlys dogmatism.
---
Från den lokala arbetsmarknaden fick vi i veckan veta att Atlas Copco beslutat att avveckla Dynapacs verksamhet i Ljungby. Efter 70 år går ett anrikt företag i graven. Själv jobbade jag där mellan 1959 - 1974. Vi var då ca 300 anställda, idag är endast en spillra kvar av det som var då.
Man får hoppas att damerna i kommunens ledartrojka är medvetna om tillverkningsindustrins osäkra framtid. Alla gjorda utredningar visar på att den framtida tillväxten kommer att ske inom tjänstesektorn. Och här ligger Ljungby illa till med sin stora andel av tillverkande industrier, medan t ex Växjö kan ses som en tillväxtregion med stor andel tjänsteföretag och en liten andel tillverkande industri.
Nästan allt som vi idag ännu tillverkar i Sverige, kan göras lika bra och dessutom billigare i andra länder. Detta är den bistra sanningen. Vilket bl a uppmärksammades i en ledare i engelska The Guardian under hösten som gick. De europeiska industriländerna måste verkligen ligga i framkanten om de ska kunna bevara sin nuvarande levnadsstandard.
---
Om någon är intresserad av körmusik kan jag rekommendera Eric Whitacre och hans musik. Ett stort utbud av hans musik finns på Spotify.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar