Summa sidvisningar

söndag 30 januari 2011

Alltid på en söndag.

Många naiva journalister tror att det vi nu ser i länder som Egypten och Tunisien, är början till en demokratiseringsvåg i arabländerna. Det är dock inte så troligt att det i så fall blir någon demokratisering i västerländsk mening. Islamismen är starkt utbredd i dessa länder och revolutionen kan i stället mycket väl innebära början till islamismens segertåg i arabvärlden. Eller kanske någon form av islamiserad "demokrati".
Något man borde reflektera över är: 59% av egyptierna säger sig vara islamister och 84% säger sig vara för dödsstraff för dem som lämnar islam för någon annan religion. Sedan får man inte heller glömma det extremt fundamentalistiska Muslimska Brödrarskapet, som är förhållandevis starka i Egypten.

Det är inte svårt att förstå att västerländska ledare som Obama,Tony Blair, Joe Biden och även Carl Bildt, är tveksamma över det som nu sker i de Nordafrikanska länderna. Utvecklingen kan mycket väl bli helt okontrollerbar. Och främst Israel har stor anledning till att känna oro inför utvecklingen. Egyptens Mubarak har varit en garant för Israels relativa säkerhet.
---
G-P skriver i en ledare att (KD) är ett parti som inte behövs längre. Krisen inom (KD) fördjupas nu ytterligare genom att den kristna högerfalangen inom partiet nu kräver att Göran Hägglund avgår och ersätts av Mats Odell. Skälet lär vara att högerfalangen inte längre kan acceptera den sekuläre Hägglund som partiledare. Hellre ser man Odell som ersättare. Odells enda merit är att han är pingstvän! I övrigt måste han väl  betraktas som en person med utstrålning jämbördigt med en sågbock. Men låt gärna (KD) gå i kvav med  Odell som kapten på skutan! Högerfalangen inom partiet är Uppsala-centrerat och består i mycket av personer med anknytning till Livets Ord och Ulf Ekman. Pestflagga bör hissas!
---
I Göteborg går beslutsfattandet som vanligt, dvs trögt. Nu senast är det den katastrofala trafiksituationen vid Sahlgrenska, som man har beslutsångest över. Att ha en allt mer trafikerad gata som skär rakt genom ett sjukhusområde måste betecknas som vansinne. I över tjugo år har det stötts och blötts om en tunnel för att leda trafiken så att sjukhusområdet blir trafikfredat. Nu har kostnaderna blivit så höga att politikerna drar sig för att fatta beslut om denna stora investering. Men att ha en väl fungerande trafikmiljö runt Sahlgrenska borde ha högsta proritet.
Ett annat projekt som politikerna har svårt att enas om är vad som ska ske med Ostindiefararen. Att forsätta som hittills med sommarseglingar, som kostar ca tio miljoner om året, anser politikerna  att kommunen inte har råd med. Nu vill man lägga upp skeppet som ett museum men kan inte enas om var det i så fall ska ligga. De billigaste alternativen är att lägga skeppet vid skeppsmuseumet  vid Klippan eller vid Bogserpiren vid Eriksberg. Men det anses av många vara för billigt och ovärdigt det fina skeppet.
---
Det finns en organisation som heter Club of Rome, som säger att hotet från den globala uppvärmningen är nu så allvarligt att "demokratin" inte längre lämpar sig väl för de uppgifter som väntar. Bland medlemmarna i denna organisation ses bl a Anders Wijkman, mera känd som tidigare EU-parlamentariker för (KD). Denna klubbs målsättning är bl a att sprida klimatångest bland världens befolkning och göra dem mer mottagliga för de stora samhällsförändringar som kommer att bli nödvändiga för att rädda klimatet.
---
Den senaste internationella klimatforskningen visar att det är solen som är den drivande faktorn när det gäller klimatförändringarna. IPCC:s teorier om CO2 som den dominerande faktorn, undergrävs alltmer av den senaste klimatforskningen.
Är det snart inte dags att politikerna tar till sig av de nya rönen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar