Summa sidvisningar

söndag 16 januari 2011

Usel vinterväghållning.

Den som i vinter haft det tvivelaktiga nöjet att ha varit ute och kört på mindre trafikerade vägar, har inte kunnat undgå att märka att vinterväghållningen denna vinter varit osedvanligt usel. Isiga, spåriga och ojämna vägbanor har varit i legio och dessutom har de oftast varit osandade.
Själv har jag bl a kört vägen mellan Lagan och Rydaholm och mellan Hamneda och Pjätteryd. På snövallarna har man kunnat se att åtskilliga trafikanter varit i eller på väg i diket. Dessa vägsträckor kör jag relativt ofta, men aldrig någon vinter i modern tid har väghållningen varit så usel som i vinter.
En befogad fråga är om Trafikverkets entreprenörer verkligen uppfyllt ställda kravspecifikationer, eller att det förhåller sig så att Trafikverket sänkt sina kravspecifikationer och samtidigt medvetet justerat ned sin målsättning om nollvisionen.
Enligt uppgift lär en del av problemet vara att entreprenörerna skrotat ut sina väghyvlar utan att ha ersatt dem med likvärdiga redskap. Tydligen har man helt förlitat sig på "klimatexperterna", som framhållit att vi inte kommer att få några vintrar längre i södra Sverige. Men nu har vi som bekant haft två gammaldags vintrar i sträck.

I dag har vi mildväder och regn, vilket innebär att gatorna är livsfarliga att beträda. Genom den så kallade norrlandsplogningen finns inga gångbanor att tillgå, gångtrafikanterna hänvisas till körbanan, vilket i dag innebär att man får hålla sig inomhus och vänta på bättre tider. Nu när halva dagen gått har ännu inte kommunen sandat gatorna i ytterområdena. Dåligt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar