Summa sidvisningar

lördag 15 januari 2011

Lördagskonfekt

I sin bok "Välfärd utan tillväxt" skriver Tim Jackson (professor vid Surrey-universitetet) att den globala ekonomin i dag är nära fem gånger större än den var för ett halvsekel sedan. Om den fortsätter att växa i samma takt kommer den femdubblingen att ha blivit en 80-dubbling till år 2100. Denna oerhörda upptrappning av den globala ekonomiska aktiviteten saknar motstycke i historien. Detta strider helt mot vår vetenskapliga kunskap om den ändliga resursbas och sköra ekologi som vi är beroende av för vår överlevnad. Och den har redan fått till följd ett förfall i uppskattningsvis 60 procent av värdens ekosystem.
---
En annan bok som man kanske borde läsa är Tony Judt´s "Illa för landet", som beskrivs som en hårt koncentrerad berättelse om den västliga välfärdsstatens uppgång och fall. Judt´s främsta främsta syfte med boken tycks vara att ge den europeiska socialdemokratin en historiebeskrivning och ett förslag till färdplan i dess mörkaste stund på 100 år. Dessutom vill han ge ungdomar ideal och hopp i en hopplös tid, en tid av accelererande sönderfall. Han sammanfattar vad som lett fram till dagens situation av djup kris.
---
I dagens G-P skriver Lars Henriksson att (S) saknar en tydlig vänsterfalang. Men är inte det stora problemet för (S) att medelklassen blivit den i särklass största befolkningsgruppen i landet? Och denna gruppen har ju onekligen fått det ekonomiskt bättre under Alliansens regeringsår. Och i grunden borde detta betyda att (S) måste göra sig attraktiva för just denna gruppen, annars kommer (S) aldrig att bli mer än ett 30-procentsparti. Den rena vänsterpolitiken förespråkas ju av (V) men det har ju knappast visat sig vara speciellt attraktivt för väljarna. Med andra ord måste nog (S) bli ett av flera mittenpartier.
---
Goethe hade ett efterföljansvärt motto:"Jag vill lära nytt och kritisera mina egna uppfattningar så länge jag lever".
---
Till fåfängans marknad söker sig inte bara en åsna, utan en hel åsneflock.
---
Konsensus! Konfrontationsrädsla! Samförstånd! Foglighet! Allt detta infantila tjafs som medför att dumhetens gråa filt sveps över Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar