Summa sidvisningar

tisdag 18 januari 2011

Lite göteborgskt.

I dag skriver G-P om "staden i staden", Majorna. Man har intervjuat ett antal boende som alla betygar att det är det bästa av Göteborg som Majorna står för. En småstadsidyll med massor av småbutiker och en mängd av caféer och restauranger. Mysfaktorn är stor och en skön atmosfär med sköna människor, närheten till naturen i Slottsskogen och till vattnet nere vid Klippan. Här är lugnt och bra kommunikationer. Inslaget av småbarnsfamiljer är anmärkningsvärt stort, det föddes över 500 barn i Majorna 2010. En sak klagas dock över,
det är alldeles för långa köer för att komma intill i barnomsorgen. Detta trots att Stadsdelsnämnden varit vänsterstyrd i årtionden . Tomas Tengby klagar också över att alla de små fiskaffärerna, som fanns när de flyttade dit, nu har försvunnit.
Lite oroande är det att det börjar bli fler tomma butikslokaler både vid Bangatan och Älvsborgsgatan.
---
Att åka spårvagn i Göteborg kan ibland påminna om att befinna sig i ett dårhus. Senast jag åkte med 3:an ut mot Majorna, satt det längst bak i vagen en tjej i de nedre tonåren, som upprepat vrålade "Jag är ett monster, jag är ett monster". Mellan vrålen utstötte hon öronskärande tjut. På detta viset höll hon på tills hon efter ett par hållplatser steg av vagnen. Vid samma tillfälle höll längre fram i vagnen, en lång och gänglig man med ett slitet utseende, oavbrutet på med att ta av och på sina kläder på överkroppen. Han upprepade detta till synes tvångsmässigt så länge jag var kvar på vagnen. Dagen före, när jag var på väg inåt centrum, var det en man som gick bärsärkagång och rev ner alla reklamskyltarna och slängde ut dem genom fönstret! Så det är inte händelselöst att åka spårvagn i Göteborg.
---
Då Göteborg är en stad där tillverkningsindustrin kraftigt dominerar, så är arbetslösheten här förhållandevis hög. Även om fordonsindustrin nu börjat att återanställa en del, så är det fortfarande långt kvar till att antalet anställda kommer upp till den nivån som rådde före krisen.
Nu tycks dock vissa politiker har vaknat till och  nu insett att Sverige behöver fler nya företag om man ska lyckas med att få ner arbetslösheten till den nivån som rådde före krisen. Men var finns dessa nya företag och vem startar nya företag i dagens Sverige?
---
Polisen i Göteborg vill begränsa de nuvarande öppettiderna på stadens restauranger och nattklubbar. Nu har man tillstånd till att ha öppet till kl 05:00 på morgonen. Enligt polisen borde öppethållandet begränsas till kl 03:00. Detta på grund av polisens resursbrist vid tidpunkten mellan 03:00 - 07:00. Ska polisen kunna ha en tillfredsställande närvaro under denna perioden, krävs ett betydande och dyrbart övertidsuttag.
Restaurangägarna protesterar högljutt och menar att detta skulle betyda stort inkomstbortfall genom att alkoholförsäljningen efter kl 03:00 är av betydande storlek. Även G-P instämmer i klagomålet mot polisens förslag och menar att det bara skulle öppna vägen för fler svartklubbar. Det finns onekligen ett "behov" av alkoholutskänkning på morgonkvisten och då bör det rimligtvis kunna tillfredsställas.
Men varför inte tillåta öppettider 24 timmar om dygnet? Då kan ju behovet av alkohol tillfredsställas helt obegränsat dygnet runt. Det vore väl bra?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar