Summa sidvisningar

onsdag 26 januari 2011

Mittiveckankommentarer

Det är kanske inte så bra för hälsan att börja dagen med att lyssna på reprisen av "Ring P1" kl 05:45 på morgonen. Idag fick vi t ex höra om de svårigheter som en ensamstående förtidspensionerad kvinna med fyra barn har det. Efter skatt har hon något över 5.000:-- i månaden för familjens uppehälle. Troligen betalar väl socialen hyran, men det är inte svårt att föreställa sig de problem hon har för få det hela att gå runt, och under vilka begränsningar barnen tvingas att leva.
Vidare fick vi höra att högstadieeleverna i Stockholm bjuds på skolteater där kommunismen hyllas och kritiklöst förhärligas, och scenen draperas med kommunistiska symboler som fanor med hammaren och skäran. I samma pjäs utpekas Jimmie Åkesson som "den svenske nazistledaren".
---
Varför är de svenska kulturjournalisterna så tysta inför det som händer i Tunisien, Egypten och andra arabiska länder? Det hörs varken applåder eller protester. Svaret är nog att man inte vet vilken sida man ska hålla på! Vad man vet är dock att Socialistinternationalen tidigare utropat sitt stöd för Tunisiens diktator Ben Ali.
---
När Barack Obama i natt sa att USA ska frysa sina statliga utgifter, så är det inte riktigt sant. Detta gäller endast de utgifter som man inte kommer att öka. Obama aviserar också en "oljeskatt" som dock kommer att drabba den amerikanska staten hårdast, som den världens enskilt största köpare av olja man är.
En sak som Obama sa var att det är föräldrarna som är den enskilt mest avgörande faktorn för barnens skolgång. Nog så sant!
USA:s infrastruktur håller på att rasa samman på grund av bristande underhåll (precis som Sveriges). Obama vill nu satsa på en genomgripande upprustning av den amerikanska infrastrukturen. Problemet är bara att alla pengar till detta måste lånas upp, då det visat sig praktiskt omöjligt att skattefinansiera det. Med andra ord; USA:s enorma skuldberg kommer att fortsätta växa.
Nu säger ekonomerna att USA:s statsskuld befaras att  fördubblas fram till år 2020. Om nu detta ens är möjligt rent praktiskt sett.
---
Hillery Clinton var snabbt ute till Egyptens försvar och bad folket stilla sig. USA och Israel har ju goda förbindelser med Mubarak, och ser nog ogärna att han försvinner för att ersättas av en mera radikal ledare.
---
Kanske är det som Nils Herbert skriver, att graffittin inte i allmänhet är något pojkstreck, utan en protest mot den rådande oordningen, mot ett samhälle som sorterar och stänger ute, som inte förmår skapa en samhällsväv som håller för alla. Det är klart att någon sliter i den, ibland i ilska.
---
Petra Rhodin undrar varför inte föräldrar använder "Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige", som godnattlitteratur. Den innehåller faktiskt allt, men är kanske lite obekväm att handskas med i sängen.
---
Historien visar att jordens varma perioder varit goda perioder. De kalla perioderna har varit dåliga perioder med missväxt, svält, epidemier, krig och utplåning av stora befolkningsgrupper. Under de varma perioderna har välståndet blomstrat. Varför är man idag så rädd för att vi skulle gå mot en något varmare period?
Klimathistorien visar entydigt att  jordens klimat alltid kännetecknats av förändring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar