Summa sidvisningar

torsdag 20 januari 2011

Spridda noteringar.

G-P:s förstanyhet idag:"Robin kommer till Way out West". Man tar sig för pannan! Vad är det för idioter som redigerar nyheterna?
---
Professor Kjell Aleklett vid Uppsala Universitet, säger att globaliseringens tidevarv strax är över, dvs man kommer inte längre att kunna producera en pryl på ett ställe och sen frakta den jorden runt. Orsaken; de kraftigt stigande oljepriserna och bristen på olja kommer att ekonomiskt omöjliggöra detta. Det kommer framdeles helt enkelt inte att finnas den mängd olja fysiskt tillgänglig, som krävs för att möta den efterfrågan som Kina och Indien kräver till sina växande ekonomier. OPEC:s uppblåsta siffror beträffande oljereserverna ger inte Aleklett mycket för. Tex vet vi redan nu att Norges oljeproduktion kommer att halveras mot dagens redan fram till 2019.
Man behöver inte vara pessimist för att inse vad som kommer att hända när vår mest volymeffektiva energikälla - oljan - börjar att sina. Detta problem, som är betydligt mera näraliggande och allvarligare än eventuella svängningar i klimatet, blundar obegripligt nog politikerna inför.
---
År 2007 sas det vid konferensen "Folk och Försvar" att klimatförändringen var det största säkerhetshotet. I år sägs vid samma konferens att cyberhotet är det största säkerhetshotet. Vad månne det bli för hot nästa år?
---
Kan Europa räddas? Så frågar New York Times i en debattartikel. Den europeiska drömmen är på väg att förvandlas till en mardröm. Och allt är eurons fel. Världens centralbanker har förvandlats till gigantiska kasinon. Sedan i somras har ECB handlat statsobligationer för 73 miljader euro från framför allt Grekland, Irland och Portugal. I grunden är det ungefär lika sunt som om en pizzeriägare själv slukar trettio Calzone per kväll för att hålla omsättningen uppe.
Angela Merkel sitter nu fast med skägget i byrålådan hur hon än vänder ändan. Vi här uppe i Höga Norden kan bara titta på - lite som Restaurangen vid slutet av universum där man på första parkett kan se universums undergång och samtidigt avnjuta en smaklig trerätters middag.
---
Från den lokala fastighetsmarknaden kan rapporteras att mäklarna klagar över att villamarknaden nu är ovanligt trög. Till visningar av saluförda villor kommer nu högst fyra till fem intresserade mot som det var för ett par år sedan 30-40. Det tar nu flera månader att komma till avslut och priserna är ganska pressade. Mäklarna tror (hoppas?) dock inte att priserna kommer att sjunka ytterligare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar